Ga naar de inhoud

Omgevingsvisie

Gemeente Brummen werkt aan een omgevingsvisie. Dat is een visie over de fysieke leefomgeving en gaat over de lange termijn. We beschrijven wat belangrijk is volgens inwoners en ondernemers uit gemeente Brummen in de omgeving waarin inwoners wonen, werken en hun vrije tijd doorbrengen. Daarin gaan we uit van de kernkwaliteiten en identiteit van onze gemeente. De woorden groen, ruimte en rust zijn hierbij belangrijk.

De omgevingsvisie geeft richting aan keuzes om deze kernkwaliteiten ook in de toekomst te behouden. De visie beschrijft een samenhang en is dus integraal. Alle ontwikkelingen vragen vanaf nu en in de toekomst ruimte. Ruimte is beperkt. Daarom denken we goed na over hoe we de ruimte kunnen inrichten. Zodat we het juiste doen voor de volgende thema’s: wonen, milieu, natuur, landschap, verkeer, energie, recreatie, leefbaarheid, sociale samenhang, gezondheid, economie en erfgoed.   

De omgevingsvisie is onze basis en richting voor de fysieke leefomgeving. Hiermee geven we antwoord op de vraag: wat voor gemeente willen en kunnen we in de toekomst zijn? 

Hoe gaan we aan de slag?

De gemeente Brummen heeft in fase 1 van dit proces al het bestaande beleid bij elkaar gebracht. In fase 2 werken we aan het aanscherpen van ambities en doelen voor Brummen in de toekomst. We werken dit gebiedsgericht uit. In fase 3 leggen we de visie voor aan inwoners en daarna ter besluitvorming aan de gemeenteraad. De nieuwe omgevingsvisie omschrijft het verhaal van gemeente Brummen die klaar is voor de toekomst. 

Tijdens het traject halen we perspectieven en toekomstbeelden op bij inwoners en ondernemers uit gemeente Brummen. Op deze webpagina kunt u alle informatie hierover terugvinden. 

Participatiemogelijkheden

Denkt u ook mee? 

We vinden het belangrijk om ook ideeën en kennis op te halen bij inwoners en ondernemers. Daarom organiseren we in 2024 verschillende participatiemogelijkheden, dat zijn manieren om als inwoner uw mening te geven over de omgevingsvisie. Hieronder een lijst met participatiemogelijkheden. Deze lijst krijgt regelmatig een update.

Inwonersavonden op 24 en 26 juni 2024

We nodigen alle inwoners uit voor een inwonersavond over de omgevingsvisie. Deze bijeenkomsten bieden de gelegenheid om te praten over de toekomst van de woon- en leefomgeving van de gemeente. 

Er zijn twee inwonersavonden gepland op verschillende locaties:

  • Maandag 24 juni van 19.00 tot 21.00 uur in Eerbeek in het Tjark Rikscentrum (Derickxkamp 2a).
  • Woensdag 26 juni van 19.30 tot 21.30 uur in Brummen in Plein 5 (Graaf van Limburg Stirumplein 5).

Voor wie is deze avond?

We werken aan een omgevingsvisie, een langetermijnvisie over de fysieke leefomgeving. Deze visie beschrijft wat inwoners en ondernemers belangrijk vinden in hun omgeving, gebaseerd op de kernkwaliteiten en identiteit van de gemeente: groen, ruimte en rust. Het gaat op deze avonden over hoe we samen en toekomstgericht met de ruimte in onze gemeente willen omgaan.

Uiteraard zijn er ook zaken die gewoon zo snel mogelijk opgelost moeten worden. Bijvoorbeeld als een straatlantaarn het niet doet of als er stoeptegels losliggen. Daarvoor is deze avond niet bedoeld. Daarvoor kunt u het beste een melding doen via Fixi: www.fixi.nl/brummen. Dan kunnen deze meldingen snel worden opgepakt door onze buitendienst en aannemers. 

Wat kunt u verwachten?

Informatie en een update over de omgevingsvisie, de huidige stand van zaken en de planning. Interactieve sessies waarin men kan meepraten over de ambities en doelen voor de komende jaren en de ontwikkeling van de omgeving.

Belang van aanwezigheid

De betrokkenheid en inbreng van de inwoners zijn essentieel om de gemeenschap mooier, veiliger en leefbaarder te maken. De omgevingsvisie beschrijft hoe dit gezamenlijk kan worden bereikt, binnen de kaders van landelijke regels en regionale afspraken. Dit is een kans voor inwoners om direct invloed uit te oefenen op de toekomst van hun leefomgeving.

Programma maandag 24 juni (Eerbeek, Tjark Riks Centrum)

19:00 - 19:15: Inloop met koffie en thee
19:15 - 19:45: Welkom, inleiding en uitleg
19:45 - 20:45: Interactieve sessies
20:45 - 21:00: Afronding

Programma woensdag 26 juni (Brummen, Plein 5)

19:30 - 20:00: Inloop met koffie en thee
20:00 - 20:30: Mededelingen en agenda dorpsraad Brummen
20:30 - 20:45: Welkom, inleiding en uitleg omgevingsvisie gemeente Brummen
20:45 - 21:30: Interactieve sessies
21:30 - 21:45: Afronding

De inwonersavond in Eerbeek richt zich voornamelijk op de kernen Eerbeek, Hall, Empe en Tonden. De avond in Brummen is gericht op de kernen Brummen, Leuvenheim, Oeken, Cortenoever en Voorstonden. Inwoners zijn echter welkom om deel te nemen aan de avond die hen het beste uitkomt.

We kijken ernaar uit de inwoners te verwelkomen en samen in gesprek te gaan over de toekomst van de gemeente.

Foto-winactie voor jongeren tussen 12-18 jaar

Ben jij tussen de 12-18 jaar en woon je in de gemeente Brummen? Dit is je kans om een geweldig bios-arrangement te winnen!

Wat is het mooiste plekje in gemeente Brummen?

Dat willen wij graag van jou horen! Maak een foto van een plek in onze gemeente waar je trots op bent, blij van wordt, graag naar toe gaat of voor jou belangrijk is en stuur deze naar ons toe. Zorg ervoor dat je een fysiek hartje gebruikt in je foto. Deze kun je ophalen bij het jongerencentrum in Brummen of Eerbeek. Als dat niet lukt, mag je natuurlijk ook een digitaal hartje toevoegen.

De twee meest bijzondere inzendingen winnen een fantastische prijs: twee bioscoopkaartjes inclusief frisdrank naar keuze én een snack naar keuze (popcorn, nacho’s of bitterballen)!

Waarom deze winactie?

We werken aan een omgevingsvisie, een plan voor de toekomst van onze leefomgeving. In dit plan beschrijven we wat belangrijk is voor de inwoners en ondernemers in onze gemeente. Het gaat om hoe we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. Jouw foto helpt ons te laten zien wat de mooiste en belangrijkste plekken zijn in Brummen. Zo kunnen we de kernkwaliteiten en identiteit van onze gemeente beter begrijpen en waarderen.

Hoe doe je mee?

  1. Maak een foto van jouw favoriete plek in de gemeente Brummen.
  2. Gebruik een fysiek hartje. Af te halen bij het jongerencentrum in Brummen of Eerbeek. Of voeg een digitaal hartje toe.
  3. Stuur je foto naar ons via DM op Instagram of Facebook.

We kijken uit naar jouw prachtige foto's en wensen je veel succes! Wie weet ben jij straks de gelukkige winnaar van een heerlijk bioscoopavondje!

Bekijk hier de poster van de foto-winactie.

Inwonerspanel Brummen Spreekt

Vanaf 26 februari tot 20 maart 2024 hebben alle inwoners vanaf 16 jaar van de gemeente Brummen de kans gekregen om te vertellen wat voor gemeente Brummen in de toekomst moet zijn. Er was een vragenlijst beschikbaar via het inwonerspanel Brummen Spreekt. 748 mensen hebben de vragenlijst volledig ingevuld. Onder andere dankzij de resultaten van dit onderzoek weten wij wat onze inwoners, en dus gebruikers van de ruimte in gemeente Brummen, belangrijk vinden. Deze meningen en keuzes helpen ons bij het opstellen van de omgevingsvisie. 

Lid worden van het panel?

Het inwonerspanel Brummen Spreekt bestaat sinds eind 2014 en telt meer dan 1200 panelleden. Iedere inwoner van de gemeente Brummen vanaf 16 jaar kan zich aanmelden. Ongeveer driemaal per jaar kunnen panelleden hun mening geven over een actueel onderwerp, u dus ook. Inschrijven voor het inwonerspanel kan via www.brummenspreekt.nl.

Burgerklankbordgroep: het O-LAB

We hebben een burgerklankbordgroep opgericht met inwoners van gemeente Brummen: het O-LAB. Het O-LAB staat voor het Omgevingsvisie-Lab. In deze groep gaan we het hebben over de toekomst van de omgeving van onze gemeente. Het O-LAB is een groep met diverse inwoners uit gemeente Brummen. De diversiteit bestaat onder andere uit verschillende woonplaatsen, leeftijden en achtergronden. We bespreken onderwerpen die te maken hebben met de omgevingsvisie. En wat we belangrijk vinden in onze omgeving. 

Wat houdt het O-LAB in?

  • Actieve rol in visievorming: u krijgt de bijzondere kans om mee te denken en mee te praten over het beleid voor onze gemeente.
  • Onderzoek en diversiteit: O-LAB streeft naar een diverse groep van een beperkt aantal inwoners, elk met unieke perspectieven en ervaringen, om een brede vertegenwoordiging van onze gemeenschap te waarborgen.
  • Twee bijeenkomsten: deze vinden plaats op dinsdag 16 april 2024 en donderdag 20 juni 2024 in de avond en zijn volledig verzorgd.
  • Voorbereidend werk: om mee te doen aan O-LAB vragen we u de toegestuurde documenten te lezen. Dit zorgt ervoor dat we tijdens de bijeenkomsten goed kunnen samenwerken.   

Thematafels

Er komen veel thema’s samen, dat vraagt om een brede blik in samenwerking met gemeentemedewerkers, experts en externe stakeholders. Daarom organiseerde we van 29 januari t/m 7 februari thematafels. Daar gingen zowel interne beleidsmedewerkers als externe experts met elkaar in gesprek. De gesprekken gingen over de omgevingsvisie, waar per tafel een thema centraal stond. In totaal waren er tien tafelgesprekken met volgende thema’s: Vitaal Landelijk Gebied, duurzaam voedselsysteem, klimaat en CO2-neutraal, milieuambities, ruimte voor werkgelegenheid en bedrijvigheid, ruimtelijke kwaliteit, toerisme en recreatie, woningbouwopgave 2050 en bodem- en watersturend. 

Welke partners schoven aan bij de thematafels?

Verschillende partners schoven aan, in veel gevallen ook bij meerdere tafels. Gesprekspartners in deze fase van het proces zijn onder andere Waterschap Vallei en Veluwe, Omgevingsdienst Veluwe, BrummenEnergie, VisitVeluwe, Veluwe op 1, Regio Stedendriehoek, gemeente Rheden, Stichting Sportkompas, Veiligheidsregio, Noord- en Oost Gelderland, Landschapsnetwerk Brummen, Gebiedscoöperatie Zuidelijke IJsselvallei, Klompenpaden, IVN Eerbeek, Faunusnature, Veluwonen, Versnelling Biobased bouwen, Van Wanrooij, IKEL, STEC, Lambertz en Visser, Gelders Genootschap, Harmonische architectuur, Buro Maan, IJsselmarke, Bekenstichting, GGD en LTO. 

Wat was het doel van de thematafels?

Het doel van de bijeenkomsten was om met een groep kennishouders te brainstormen over ambities en doelen voor de toekomst van de fysieke leefomgeving van gemeente Brummen. Ter voorbereiding ontvingen alle deelnemers aan de thematafel vooraf een informatiebrief. Hierin stonden landelijke en lokale trends, cijfers en opgaven benoemd rondom het thema. Er is verwezen naar bestaand beleid en er werden visievragen beschreven om alvast over na te denken. Om iedereen uit te dagen en rekening te houden met verschillende belangen en scenario’s hebben we gewerkt met de people, planet en profit- benadering. Tot slot hebben we de bevindingen aan elkaar gepresenteerd en hier soms nog over doorgepraat.  

Wat is het vervolg?

In een volgende fase werken we deze doelen en ambities gebiedsgericht uit. Dit komt samen in een ruimtelijke puzzel en dan wordt duidelijker welke keuzes gemaakt moeten worden. Niet alles kan, niet alles kan overal. Waar geef je dan als gemeente de voorkeur aan en vooral waarom? We denken goed na over dit soort vragen. Input uit de thematafelgesprekken, samen met andere participatievormen, vormen een belangrijke basis voor de omgevingsvisie. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden en het vervolg van het proces volgen. Hier vindt u ook informatie over hoe u zelf mee kunt denken en praten over dit onderwerp!  

Animatie omgevingsvisie en omgevingsplan

In deze animatie krijgt u uitleg over omgevingsvisie en omgevingsplan. Het omgevingsplan maakt overheden, inwoners en initiatiefnemers duidelijk welke ontwikkelingen en initiatieven mogelijk zijn binnen een gebied.