Omgevingswet
De Omgevingswet is een nieuwe wet die op 1 januari 2024 is ingegaan. Deze wet regelt alles over onze leefomgeving, zoals waar we wonen, werken en ontspannen. De Omgevingswet maakt de regels over bouwen, wonen, verkeer, erfgoed, milieu, natuur en water overzichtelijker. De wet geldt voor alle inwoners, organisaties en bedrijven.
U krijgt te maken met de Omgevingswet als u iets in uw omgeving wilt veranderen. Bijvoorbeeld als u een dakkapel of een aanbouw wilt, een evenement wilt organiseren of als ondernemer een opslagruimte naast uw bedrijfsgebouw wilt bouwen.
Vereenvoudiging van regels
Voorheen waren er veel verschillende wetten en regels over de leefomgeving. Deze waren vaak ingewikkeld en soms tegenstrijdig. Dit zorgde ervoor dat het uitvoeren van nieuwe plannen lastig was. De Omgevingswet brengt al deze regels samen in één wet:
- Van 26 wetten naar 1 wet
- Van 60 Algemene Maatregelen van Bestuur naar 4
- Van 75 ministeriële regelingen naar 1 Omgevingsregeling
Doel van de Omgevingswet
De Omgevingswet zorgt voor een goede balans tussen het gebruik en de bescherming van de leefomgeving. Door de Omgevingswet weet u sneller of iets kan of niet. Er is ook meer ruimte voor lokale oplossingen. De wet bevordert ook participatie: inwoners en ondernemers worden meer betrokken bij plannen in hun omgeving. De gemeente gaat hiervoor een omgevingsvisie en omgevingsplannen gebruiken.
- Omgevingsvisie: Deze vervangt de structuurvisie en beschrijft hoe de gemeente Brummen er in de toekomst uit moet zien.
- Omgevingsplannen: Dit vervangt alle huidige bestemmingsplannen. Gemeente Brummen start met het maken van een Omgevingsplan Kleine Kernen.
Omgevingsloket
Via het Omgevingsloket kunt u online informatie vinden over de leefomgeving. U kunt controleren of u werkzaamheden mag uitvoeren volgens de Omgevingswet. En of u een vergunning nodig hebt, een melding moet doen of informatie moet geven. Het Omgevingsloket vervangt:
- Omgevingsloket online (OLO)
- Activiteitenbesluit Internet Module (AIM)
- Ruimtelijkeplannen.nl
- Meldpunt bodemkwaliteit
Het Omgevingsloket heeft vijf onderdelen:
- Vergunningcheck: controleer of u een vergunning of melding nodig heeft.
- Aanvragen of melden: dien een vergunningaanvraag of melding in.
- Regels op de kaart: zie welke regels gelden op een kaart.
- Participatie: geef aan wat u aan participatie heeft gedaan.
- Mijn Omgevingsloket: overzicht van uw aanvragen en meldingen.
Participatie en de Omgevingswet
De Omgevingswet stimuleert participatie. Dit betekent dat u eerder en actiever wordt betrokken bij plannen in uw buurt. Als u zelf een plan heeft, is het verstandig om anderen te betrekken. Als u belanghebbenden, zoals buren en omwonenden, al vroeg informeert over uw plan, kan dat zorgen voor steun en begrip. In sommige gevallen is participatie wel verplicht. De gemeenteraad heeft bepaald in welke situaties dat geldt. Bijvoorbeeld bij grote projecten waarvoor een omgevingsplanwijziging nodig is.
Gemeente Brummen controleert de participatie van initiatiefnemers en moet zelf ook participatie toepassen bij visies, uitvoeringsprogramma’s en plannen van de gemeente zelf.
Stappenplan participatie voor initiatiefnemers
Bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning moet u aangeven of en zo ja hoe u inwoners, bedrijven, organisaties en andere belanghebbenden hebt betrokken bij uw plan, en wat het resultaat daarvan is. Hoe u dit doet, mag u zelf bepalen. Gemeente Brummen biedt een stappenplan aan om u hierbij te helpen. Dit stappenplan geeft u handige tips over hoe u uw omgeving kunt betrekken bij uw plan.
Over het algemeen geldt: hoe groter en ingewikkelder het plan, hoe meer impact het op de omgeving heeft en hoe belangrijker het is om uw omgeving te betrekken. Dit heeft meerdere voordelen:
- Mensen in de buurt weten wat er speelt en kunnen eventuele zorgen delen, die u kunt wegnemen.
- U kunt waardevolle ideeën of tips krijgen van anderen, wat de betrokkenheid vergroot.
- Door de buurt te betrekken, kunt u eventuele bezwaren voorkomen en ontdekken of er steun is voor uw plan.
De gemeente Brummen onderscheidt twee categorieën van participatie voor omgevingsvergunningen:
- Kleine plannen
- Middelgrote en grote plannen
Vergunning checken en vooroverleg
Als initiatiefnemer kunt u in het nieuwe Omgevingsloket een vergunningcheck doen. Hiermee controleert u of u een vergunning nodig heeft voor uw plannen of dat u een melding moet doen. U kunt ook een vooroverleg plannen met ons om te bespreken of uw plan haalbaar is. Dit voorkomt verrassingen tijdens de vergunningsaanvraag en versnelt de behandeling van uw aanvraag. U kunt uw plan gemakkelijk toevoegen via het formulier bouwvragen. U krijgt dan binnen twee werkdagen een reactie.
Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb)
Naast de Omgevingswet is op 1 januari 2024 ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingegaan. Deze wet verbetert de bouwkwaliteit en zorgt voor meer controle tijdens de bouw. Wilt u bouwplannen indienen, dan moet u rekening houden met de Wkb. De Wkb geldt alleen voor nieuwbouw en niet voor verbouwingen. Gemeente Brummen bespreekt met u de te nemen stappen.