Ga naar de inhoud

Agenda

Er worden tal van activiteiten georganiseerd om 80 jaar vrijheid in onze gemeente te vieren. Hieronder ziet u een overzicht van de activiteiten die bij ons bekend zijn. Wilt u meer weten? Klik dan op de betreffende activiteit voor meer informatie.

23 februari: herdenking V1 Stuijvenburchstraat Eerbeek

De jaarlijkse herdenking bij het monument aan de Stuijvenburchstraat in Eerbeek. We herdenken de inslag van een V1 (Duitse raket) op 23 februari 1945, ongeveer zes weken voor de bevrijding. Het projectiel was onderweg naar Engeland, raakte onklaar en stortte neer, midden in de bebouwde kom. De vliegende bom doodde elf mensen, verwondde dertig personen en richtte grote materiële schade aan in het dorpshart van Eerbeek.

Meer informatie: 4 mei comité Eerbeek, mailadres f.toevank@kpnmail.nl

10 april: lezing Veerkracht in Bezettingstijd

Locatie: in de bibliotheek van Eerbeek op 10 april om 19.30 uur 

Verzet, dichtte Remco Campert ooit, begint niet met grote woorden maar met kleine daden… jezelf een vraag stellen en dan die vraag aan een ander stellen, daarmee begint verzet. Op deze bijzondere avond vertellen Corine Kapenga en Peter Sierksma over de daad van hun grootvader Pieter Kapenga, die op 16 november 1942 als enige politieman in de stad Kampen weigerde Joden te arresteren. Hij moest het bekopen met zijn eigen deportatie naar Dachau. Hij overleefde en keerde terug, maar sprak er nooit meer over. In zijn boek Mijnheer, dat weiger ik. Een politieagent in verzet heeft Peter als historicus en journalist het handelen en denken van zijn opa proberen te verklaren. Welke vraag stelde Kapenga zichzelf? En waar begon zijn verzet? Corine stelde de vraag ook en schreef er een gedicht over. Toegang tot deze lezing is gratis, wel vooraf aanmelden
 

12 april: voorstelling 'vrijheid' door Vrouwenkoor Ludiek en Brummens Mannenkoor

Een bijzondere voorstelling getiteld 'Vrijheid'. Verzorgd door Vrouwenkoor Ludiek en het Brummens Mannenkoor. Locatie is de Oude of Pancratiuskerk in Brummen.

Meer informatie: mevrouw H. Elfrink, mailadres h.elfrink1@gmail.com.

13 april: herdenkingsmoment gevallenen ‘Groot Engelenburg’

Twee dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog vond in het dorp Brummen nog een gruwelijk drama plaats. Op Groot Engelenburg werden acht mannen uit het dorp gefusilleerd. Het monument bij het gemeentehuis herinnert hier nog aan. Ook op 13 april 2025, 80 jaar na dit gruwelijke moment, hangen we de vlag halfstok. Ook leggen nabestaanden bloemstukken bij het monument.

Wilt u meer informatie? Mail naar herdenken@brummen.nl.

13 april: lezing 'Oorlogsdrama op Groot Engelenburg'

Een boeiende lezing van de heer M. van Tent Beking over de verschrikkingen waarmee het commando-Pieters in april 1945 heeft huisgehouden in het dorp Brummen. De lezing wordt gehouden op zondag 13 april op Kasteel Engelenburg.

Meer informatie: Marinus van Tent Beking, mailadres marinusvantentbeking@gmail.com
 

15 april: herdenkingsactiviteit bevrijdiging Brummen

Het waren de Canadezen die met tien brandcarriers op 15 april 1945 het dorp Brummen bevrijdden. Reden om deze dag de vlag in top te hijsen. Dit doen we onder andere bij het oorlogsmonument bij de villa van het gemeentehuis in Brummen.

Wilt u meer informatie? Mail naar herdenken@brummen.nl.

15 april: Sunset March

Op dinsdagavond 15 april (de dag dat Brummen 80 jaar geleden werd bevrijd) lopen de leden van de werkgroep Veteranendag Gemeente Brummen samen met veteranen uit onze gemeente en andere belangstellenden de Sunset March in Nijmegen. De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. De Sunset March wordt dagelijks bij zonsondergang gelopen door militairen, oud militairen en/of burgers als eerbetoon aan de 48 militairen van het 82e Airborne Division die op 20 september 1944 gesneuveld zijn bij de Waaloversteek.

De verlichting van de burg is heel speciaal. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Ben jij of ken jij een veteraan uit de gemeente Brummen en wil je met ons meelopen? Laat het ons weten. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom om mee te lopen. Voor mee informatie over de Sunset March kunt u terecht op www.sunsetmarch.nl

16 april: herdenking bij het Polar Bear Monument

Het waren de Engelsen die op 16 april 1945 het voortouw namen bij de bevrijding van de dorpen Eerbeek en Loenen. Het ging hierbij om het verkenningsbataljon van de Polar Bear Infantry Division. Jaarlijks, dus ook nu 80 jaar na dato, herdenken we dit gezamenlijk bij het monument op de gemeentegrens bij Eerbeek en Loenen.

Wilt u meer informatie? Mail naar herdenken@brummen.nl of neem contact op met de gemeente Apeldoorn.

16 april: toneelstuk "Ze komen eraan!"

Opvoering van een bijzonder toneelstuk over de ervaringen van een gezin vlak voor de bevrijding. De voorstelling wordt omlijst met muziek van koor InBeTween. Locatie: Kruiskerk in Eerbeek.

Meer informatie: Jillert Tick, mailadres jjtick@outlook.com.

4 mei: dodenherdenking: stille tocht Brummen

Het comité 4 mei Brummen verzorgt jaarlijks de stille tocht. Deze start bij het oorlogsmonument bij de villa van het gemeentehuis in Brummen en eindigt voor 20 uur bij de Oude- of Pancratiuskerk. Op diverse plekken in het dorp worden bloemstukken/kransen gelegd. 

Het volledige programma volgt nog.

Meer informatie: 4 mei comité Brummen, mailadres ottomeulenbeek@gmail.com

Medio april: activiteit leerlingen Brummen

Stichting Welzijn Brummen en het 4 mei comité Brummen organiseren een bijzondere activiteit voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in Brummen. Het betreft een voorstelling en een kunstproject. 

Meer informatie: Edith Gloerich en Marguerite Tuijn (SWB) en Otto Meulenbeek. Hij is bereikbaar via ottomeulenbeek@gmail.com (4 mei comité Brummen).

4 mei: dodenherdenking: stille tocht Eerbeek

Ieder jaar verzorgt het 4 mei comité Eerbeek de stille tocht en de herdenkingsdienst in Eerbeek. De tocht start jaarlijks bij het monument ter herdenking van de V-1-inslag aan de Stuijvenburchstraat in Eerbeek en eindigt op de begraafplaats aan de Loubergweg. Daar vindt de herdenkingsplechtigheid plaats. 

Het volledige programma volgt op een later moment.

Meer informatie: 4 mei comité Eerbeek, mailadres f.toevank@kpnmail.nl.

4 mei: herdenkingsbijeenkomst Hall

Stichting Hall Leeft, kindcentrum De Vossestaart en de Protestantse Gemeente Hall en Voorstonden verzorgen op 4 mei de dodenherdenking bij de Algemene Begraafplaats in Hall. Deze plek biedt plaats aan zes Gemenebest-vliegeniers die zijn gesneuveld op 13 juni 1944. Het zijn bemanningsleden van Lancaster I LM158 van 90 Sq. Het toestel verongelukte op het Soerense Zand bij Eerbeek.

Meer informatie: Stichting Hall Leeft/Kindcentrum De Vossestaart/Protestante Gemeente Hall en Voorstonden
 

4 mei herdenkingsbijeenkomst in Oude Kerk Brummen

Na het leggen van bloemen bij het oorlogsmonument bij de Oude of Pancratiuskerk en aansluitend twee minuten stilte, vindt er een herdenkingsbijeenkomst plaats in de kerk. Deze wordt verzorgd onder regie van het 4 mei comité Brummen.

Hoe de herdenkingsbijeenkomst wordt ingevuld wordt later bekend gemaakt.

Meer informatie: 4 mei comité Brummen, mailadres ottomeulenbeek@gmail.com

5 mei: ontsteken bevrijdingsvuur bij monument gemeentehuis

In de nacht van 4 op 5 mei komen estafettelopers vanuit het hele land naar Wageningen, Stad der Bevrijding, om het Bevrijdingsvuur op te halen. Vervolgens brengen deze loopgroepen het vuur naar (nu al) meer dan 135 gemeenten in Nederland! Waaronder dit bijzondere jaar ook Eerbeek/Brummen. 

Meer informatie: Chris Frencken, chrisfrencken@gmail.com
 

5 mei: vrijheidsmaaltijd Leuvenheim

Leuvenheims Belang, Oranjecommissie Leuvenheim en het Buurthuis organiseren een vrijheidsmaaltijd in het Buurthuis. Vrijheidsmaaltijden worden opgezet en ondersteund door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Er is een gezamenlijke brunch van ongeveer 11 tot ongeveer 14 uur. Tijdens de maaltijd worden verhalen over de vrijheid voorgedragen door of over (oud)inwoners van het dorp. Het is een feest voor en door Leuvenheimers. Locatie is het Buurthuis in Leuvenheim. 

Meer informatie: secretariaat@leuvenheimsbelang.nl

17 mei: veteranendag gemeente Brummen

Op zaterdag 17 mei vindt de Veteranendag gemeente Brummen plaats. De werkgroep Veteranen gemeente Brummen organiseert deze dag. De groep bestat uit zes lokale veteranen: Ed Leeflang, Roland Peters, Wim Blom, Geert Klein Heerenbrink, Erik Muller en Ferry Spies. Het is een dag voor alle Brummense veteranen, vaak in gezelschap van familieleden, om onderling contact te houden met alle veteranen in de gemeente.

Datum volgt: lezing over boek 'Twee retours Kamp Vught'

Eind april of begin mei houden Dick Nieuwland en Marinus van Tent Beking een lezing. Cengtraal staat het boek van Dick Nieuwland, getiteld 'Twee retours Kamp Vught'. Het gaat over de verhalen van twee Brummense inwoners, de heren Nieuwland en Pannekoek, die samen in Kamp Vught zaten. De lezing wordt gehouden in samenwerking met Primera Brummen. 

Meer informatie: Dick Nieuwland, mailadres dicknieuwland1964@gmail.com.
 

13 juni: herdenking crash Lancaster LM158 Soerense Zand Eerbeek

In de nacht van 12 op 13 juni 1944 om 01.30 uur stortte de Lancaster LM158 brandend neer op het Soerense Zand in Eerbeek. Sinds 2019 staat er een gedenkteken op de kruising Den Texweg/Soerense Zand-Zuid bij de picknicktafel. Leerlingen van CBS “De Enk” en/of CBS “De Triangel” zijn ieder jaar op 13e juni aanwezig voor een herdenking met korte toespraken, het lezen van verhalen en gedichten.

23 september: herdenking 'postkantoor-drama'

De herdenkingsbijeenkomst heeft te maken met het neerschieten van zes Engelse parachutisten nabij het Brummense postkantoor op 23 september 1944. De Stichting Airborne-herdenkingen organiseert jaarlijks een aantal herdenkingen in Gelderland (zie www.airborne-herdenkingen.nl), waaronder ook de herdenking van het 'postkantoor-drama' in Brummen. Deze herdenking vindt jaarlijks plaats in de Airborne week.

Meer informatie: herdenken@brummen.nl en Stichting Airborne Herdenkingen.

2 november: herdenking monument Rhienderensestraat

Op 2 november 1944 verongelukte dicht bij deze plek T/sgt Alvin G. Bader. Twee dagen voor zijn 23e verjaardag. Sgt. Bader was toegevoegd aan de negenkoppige bemanning van “The 8th Ball” als Y-operator, met als doel de communicatie tussen Duitse vliegtuigen te ontregelen. Toen hun B17-G door vijandelijk afweergeschut onherstelbaar werd beschadigd, sprong de bemanning met hun parachutes uit het toestel. De parachute van Sgt. Bader opende zich niet. Hij verongelukte dichtbij de boerderij “De Platluûs” aan Den Broekweg 1 in Oeken.

Meer informatie: herdenken@brummen.nl.