Ga naar de inhoud

Omgevingsvergunning

Gaat u verbouwen, slopen, een boom kappen of iets anders veranderen aan uw woning, tuin of bedrijf? Dan heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Met deze vergunning regelt u in één keer alle activiteiten in de fysieke leefomgeving, zoals een dakkapel, nieuw bedrijfspand of inrit. Controleer eerst of een vergunning nodig is met de vergunningcheck en vraag deze indien nodig aan, of doe een melding. Zo weet u zeker dat u aan alle regels voldoet.

Omgevingsvergunning nodig?

Weet u niet zeker of een omgevingsvergunning nodig is of dat u een melding moet doen? Doe dan eerst een vergunningcheck via het Omgevingsloket. Komt u er niet uit? Bel dan het algemene nummer: 0575-568 233.

Heeft u vragen over (ver)bouwen of het geldende omgevingsplan? Vul dan het formulier Bouwvragen in. Nadat u het formulier heeft ingevuld, nemen de medewerkers van Vergunningen binnen 2 werkdagen contact met u op om de bouwplannen samen te bespreken.

Participatie en de Omgevingswet

De Omgevingswet stimuleert participatie. Dit betekent dat u eerder en actiever wordt betrokken bij plannen in uw buurt. Gemeente Brummen moet participatie toepassen bij de voorbereiding van omgevingsvisies, omgevingsplannen, omgevingsvergunningen en uitvoeringsprogramma’s. Als u zelf een plan heeft, is het verstandig om anderen te betrekken. 

Als u belanghebbenden, zoals buren en omwonenden, al vroeg informeert over uw plan, kan dat zorgen voor steun en begrip. In sommige gevallen is participatie wel verplicht. De gemeenteraad heeft bepaald in welke situaties dat geldt. U kunt dat hier lezen.

Conceptverzoek

Wilt u bijvoorbeeld gaan bouwen, een boom kappen of een uitweg aanleggen en heeft u een omgevingsvergunning nodig? Dan kunt u voorafgaand aan het indienen van een omgevingsvergunning uw plan door de gemeente laten toetsen. Ook deze vraagt u aan via het Omgevingsloket. Bij de aanvraag vinkt u aan dat het om een conceptverzoek gaat. We toetsen dan (bij een aanvraag voor bouwen) uw concept bouwplan vooraf aan het bestemmingsplan en de Welstandsnota. U ontvangt hierover schriftelijk bericht. De behandeling van een conceptverzoek is kosteloos.

Aanvragen

Een omgevingsvergunning vraagt u aan via het Omgevingsloket

Kosten

De kosten voor de behandeling van een aanvraag voor een omgevingsvergunning zijn afhankelijk van de activiteit waarvoor u een vergunning nodig heeft. De kosten berekent u met de tarieventabel op de website van de Overheid. Heeft u bijvoorbeeld een omgevingsvergunning nodig omdat u iets gaat bouwen, dan heeft u voor het berekenen van de kosten de bouwkosten nodig. Voor de behandeling van een aanvraag voor een omgevingsvergunning berekenen wij leges. Ongeacht of de vergunning wordt verleend of niet.

Afhandeling

De aanvraagprocedure duurt maximaal 8 weken of 6 maanden, afhankelijk van de voorgeschreven procedure.

Tijdelijk gebruik gemeentegrond

Voor het plaatsen van voorwerpen (bijvoorbeeld steigers, kranen of containers) op gemeentegrond heeft u toestemming nodig. Is de periode korter dan 30 dagen, dan is het doen van een melding voldoende via het formulier Melding tijdelijk gebruik (voorwerpen op, aan of boven de weg). Doe dit minimaal 10 werkdagen voorafgaand aan de plaatsing.

Wijkt u af van deze voorwaarden, dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. De aanvraag kunt u indienen via het Omgevingsloket.

Asbest

Bekijk voordat u gaat verbouwen of er asbest aanwezig is. Hoe u hiermee moet omgaan kunt u lezen in de Asbestwegwijzer, die u kunt downloaden via de website van de rijksoverheid. Bezoek de website van Omgevingsdienst Veluwe of neem contact op met Omgevingsdienst Veluwe.