Zelf bijdragen aan de veiligheid in uw buurt?
Op politie.nl staan tips voor het voorkomen van woninginbraken, straatroof, auto-inbraken etc.
- Burgernet. Werk samen met uw gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord. Meld u aan bij Burgernet!
- WhatsApp. Via WhatsApp-groepen houden buurtbewoners samen een oogje in het zeil. Wilt u meer weten over het gebruik en beheer van zo'n WhatsApp-groep? Stuur dan een e-mail naar gemeente@brummen.nl.
- Hartveilig wonen (AED). Jaarlijks worden 15.000 mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. Snel handelen is dan van levens. Hartveilig wonen is vrijwillige hulp, aanvullend op ambulancezorg. Vrijwilliger worden? Voor Brummen en Leuvenheim kunt u contact opnemen met de heer Dick van Goor, telefoonnummer 0575 - 562 811 of djvangoor@hetnet.nl. Voor Eerbeek en Hall mailt u naar reanimatie@dorpsraadeerbeek-hall.nl.
- Calamiteit. Weet u wat u moet doen als de sirene gaat of wanneer de stroom ineens uitvalt? Zorg dat u goed voorbereid bent!
- Meld Ondermijning. Ondermijning is een verzamelnaam voor verschillende vormen van criminaliteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om illegale hennepteelt, drugshandel, geld witwassen, mensenhandel zoals gedwongen prostitutie en arbeidsuitbuiting, criminele motorbendes, bedreiging en intimidatie, zorgfraude en vastgoedfraude. Het gaat meestal om criminaliteit die niet direct zichtbaar is maar achter gesloten deuren plaatsvindt of onder een dekmantel van een schijnbaar legale organisatie.
Politie
Digitaal aangifte doen
Bent u opgelicht via internet of is uw fiets gesloten? Voor veel zaken kunt u digitaal aangifte doen.
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk aangifte doen?
Dan kunt u terecht bij het Steunpunt Eerbeek aan de Stuijvenburchstraat 66, 6961 CW in Eerbeek op:
- Maandag van 13.00 tot 16.00 uur
- Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur
- Donderdag van 9.00 tot 12.00 uur
Om wachttijden te voorkomen vragen we u een afspraak te maken via 0900-8844.
Wilt u een wijkagent spreken?
Bel naar 0900-8844 of neem contact op met de politie om een afspraak te maken.
Brandweer
- Brandweerkazerne Eerbeek, Smeestraat 4a, 6961 DH Eerbeek
- Brandweerkazerne Brummen, Oude Eerbeekseweg 44, 6971 BM Brummen
Meer informatie over de brandweer vindt u op de website van de brandweer of op www.vnog.nl.
Brandgang
Een brandgang is een pad tussen huizenblokken om via de achterkant tuinen of schuurtjes te bereiken. Vrijwel alle brandgangen in de gemeente Brummen zijn eigendom van een woningcorporatie of particulieren en dus niet van de gemeente. Dat betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor het schoon en veilig houden van de brandgang die bij uw woning hoort.
Met regelmaat ontvangt de gemeente klachten over de toegankelijkheid van brandgangen. Deze worden geblokkeerd door fietsen, brommers of vuilcontainers. Ook worden er vaak allerlei materialen opgeslagen. Samen met uw buren zorgt u voor een schone en veilige brandgang. Door het verwijderen van onkruid, opruimen van zwerfvuil en het vrijhouden van de gang. Help elkaar hierbij en spreek elkaar aan als dat nodig is.
Rampen
Bij een ramp of crisis ontvangt u informatie en instructies van de gemeente of de hulpdiensten. Deze informatie krijgt u via:
- Het afgaan van de sirenes. Wat u moet doen als de sirene gaat leest u op de website van Rijksoverheid.
- Mobiele telefoon door NL-Alert.
- De gemeentelijke website, twitteraccount of Facebook-pagina of de website www.crisis.nl.
- De lokale en regionale media
Alle gemeenten en hulporganisaties in de regio werken bij rampen samen. Er zijn afspraken gemaakt wie waarvoor tijdens een ramp of crisis verantwoordelijk is. De crisisorganisatie valt onder de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG).
Fietsdiefstal
Help mee om een dief, heler én gestolen fiets op te sporen. Doe bij diefstal aangifte. Koopt u een tweedehands fiets? Controleer in het fietsdiefstalregister of de fiets als gestolen geregistreerd staat.
Heling
Dieven verdienen geld aan de verkoop van gestolen spullen. Het illegaal kopen en verkopen van gestolen spullen noemen we heling. Op de website www.stopheling.nl en de app Stopheling vindt u tips om heling te voorkomen.