Ga naar de inhoud

Grondbeleid / Wvg

Wij willen de komende jaren enkele nieuwe woningbouwlocaties ontwikkelen. De behoefte aan woningen is immers groot, ook in onze gemeente. Tot en met 2030 gaan we ongeveer 1.250 woningen bouwen. Dit kan niet zonder nieuwe woningbouwlocaties. Daarom heeft het college op 14 februari 2023 voorgesteld een actiever grondbeleid te gaan voeren. Op donderdag 13 april heeft de gemeenteraad hier unaniem mee ingestemd. Op deze pagina leest u meer over het actief grondbeleid en over het onderzoek om mogelijk 3 locaties in te zetten voor toekomstig woningbouw. 

Behoefte aan woningen

Het gemeentelijke woningbouwprogramma voorzag in de bouw van 900 woningen in de periode 2020-2030. Dit is op basis van nieuwe regionale afspraken bijgesteld naar 1250 woningen. Een forse opgave, maar wel een belangrijke. In de afgelopen jaren zijn er al belangrijke stappen gezet. Denk aan de nieuwbouwwijken bij de Lombok in Eerbeek en de Elzenbos in Brummen. Op de vrijkomende schoollocaties en in de dorpscentra van beide kernen worden ook volop woningen gebouwd. Evenals in enkele kleine kernen, zoals Hall (Domineeskamp) en Empe (Emperweg). Ook zijn de eerste voorbereidingen gestart om woningen te realiseren op het Burgersterrein in Eerbeek. Goede plannen, maar getalsmatig lang nog niet voldoende om daadwerkelijk 1.250 woningen te kunnen bouwen. Overigens is in het voorjaar van 2023 ook de Routekaart Woningbouw afgerond en vastgesteld. Daarin staan acties voor het versnellen van het proces om woningen te bouwen, het actief inzetten van instrumenten op te sturen op woningbouw en het aanpassen van het toetsingskader.  

Nieuwe woningbouwlocaties

De noodzaak om voldoende woningen te bouwen is reden voor het gemeentebestuur om ook naar andere locaties te kijken voor woningbouw. Na een grondige analyse wil het college drie locaties (pdf, 83 kB) in de gemeente Brummen geschikt maken voor toekomstige woningbouw. Het gaat om:

Dit besluit uit het voorjaar 2023 betekent dat de gemeente een actiever grondbeleid gaat voeren. De gemeente gaat zelf gronden verwerven, bouwrijp maken en deze uitgeven voor woningbouw. In het coalitieakkoord ‘Vertrouwen, Verbinden, Versterken’ is opgenomen dat vanwege het ambitieuze woningbouwprogramma een actiever grondbeleid moet worden ingezet.

Voorkeursrecht (Wvg)

In de ogen van het college zijn er enkele locaties in onze gemeente geschikt voor toekomstige woningbouw. Met deze wetenschap kan het zijn dat projectontwikkelaars hier grondposities gaan innemen. Dit kan een ongewenst prijsopdrijvend effect hebben. Om dat te voorkomen heeft het college op 14 februari 2023 besloten het instrument Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) in te zetten. Met het vestigen van een voorkeursrecht verkrijgt de gemeente het eerste recht van aankoop als de eigenaar tot verkoop over wil gaan. Het collegebesluit over deze drie gebieden heeft een maximale duur van 3 maanden. Binnen deze termijn moet de gemeenteraad een besluit nemen om de geldigheidstermijn te verlengen met 3 jaar. In de raadsvergadering van 13 april 2023 heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het actief grondbeleid. Een ruime meerderheid stemde ook in met de inzet van de WVG voor de drie locaties. Op 20 april is dit besluit officieel gepubliceerd. In de 3 jaar dat het voorkeursrecht nu voor deze drie percelen geldt, moet de raad een structuurplan of een bestemmingsplan voor deze gebieden vaststellen.

Haalbaarheidsonderzoeken 

Op 13 april 2023 heeft de gemeenteraad het college gevraagd voor de 3 locaties een haalbaarheidsonderzoek te doen. Dit onderzoek moet duidelijkheid geven over de ontwikkelkansen voor toekomstig woningbouw op deze percelen. Het college heeft deze opdracht uitgevoerd. De 3 haalbaarheidsrapporten zijn gereed en bestaan uit meerdere onderdelen (deelonderzoeken). Deze zijn samen met een raadsvoorstel aangeboden aan de gemeenteraad.

- Haalbaarheidsonderzoek De Lei
- Haalbaarheidsonderzoek De Boele
- Haalbaarheidsonderzoek Metelerkampweg 

Komende weken bestudeert en bespreekt de gemeenteraad de documenten. Zo komt het onderwerp aan bod tijdens het raadsforum op donderdagavond 14 november. Er wordt tijdens het forum ook een korte toelichting over de haalbaarheidsonderzoeken gegeven. Besluitvorming over de onderzoeken en het bijhorend raadsvoorstel is vermoedelijk op 28 november. Die avond beslist de gemeenteraad of ze instemt met het voorstel van het college. Wanneer de raad akkoord gaat met het voorstel, dan kan het college starten met de onderhandelingen met de perceeleigenaren. Pas als er zicht is op aankoop en de raad hiervoor geld beschikbaar stelt, komt het opstellen van een (stedenbouwkundig) structuurplan en een omgevingsplan in beeld. Dit gebeurt dan aan de hand van een stappenplan waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om daarover mee te praten.

Meer informatie

Wilt u meer weten of heeft u concrete vragen? Neem dan contact op met de heer Patrick Klumper, adviseur grondzaken van de afdeling Fysieke Leefomgeving. Hij is bereikbaar via het algemene telefoonnummer (0575) 56 82 33. 

Enkele belangrijke achtergronddocumenten: