Geboorteaangifte
De geboorte van een kind geeft u binnen 3 dagen aan in de gemeente waar het kind is geboren. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn. De vader of moeder doet aangifte. Als dit door omstandigheden niet kan, mag iemand anders de aangifte doen. Bel om een afspraak te maken voor een geboorteaangifte met 0575-568233.
Aangifte doen
De vader of moeder van het pasgeboren kind is wettelijk verplicht om de geboorteaangifte te doen. Is dat onmogelijk? Dan mogen ook andere personen aangifte doen:
- Iemand die bij de geboorte aanwezig was;
- De eigenaar van het huis waarin het kind werd geboren;
- Een medewerker van de instelling waar het kind is geboren (bijvoorbeeld het ziekenhuis).
Na de geboorte heeft u 3 dagen de tijd om de geboorteaangifte te doen. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn.
Geboorteaangifte tijdens weekeinde of feestdagen
Als de termijn van geboorteaangifte afloopt op een zaterdag, zondag of een algemeen erkende feestdag, dan kan de aangifte ook plaatsvinden op de eerstvolgende werkdag. Soms kan het gebeuren dat er meerdere weekeinde- en feestdagen na elkaar zijn. Dan moet de aangifte gedaan worden op de eerstvolgende werkdag na die aaneengesloten periode.
Voorbeelden
Binnen 3 dagen na geboorte van uw kind, doet u aangifte bij de gemeente. Op zaterdag, zondag of een algemeen erkende feestdag kunt u geen aangifte doen. Daarom mag u soms ook iets later aangifte doen. Hieronder ziet u wat de laatste dag is waarop u aangifte kunt doen.
- kind maandag geboren, laatste aangiftedag donderdag
- kind dinsdag geboren, laatste aangiftedag vrijdag
- kind woensdag geboren, laatste aangiftedag maandag
- kind donderdag geboren, laatste aangiftedag maandag
- kind vrijdag geboren, laatste aangiftedag dinsdag
- kind zaterdag geboren, laatste aangiftedag dinsdag
- kind zondag geboren, laatste aangiftedag woensdag
- Het kind is geboren op de donderdag voor het Paasweekend, de aangifte moet uiterlijk op dinsdag na Tweede Paasdag gedaan worden
Meenemen
Voor geboorteaangifte neemt u mee:
- Een geldig identiteitsbewijs;
- Als de ouders van het kind getrouwd zijn, het trouwboekje.
Soms is ook het volgende nodig:
- Wilt u de achternaam kiezen? Dan moet de biologische moeder hierbij aanwezig zijn;
- Als u dit eerder al hebt geregeld: de akte van naamskeuze;
- Als het kind voor de geboorte werd erkend: de erkenningsakte;
- Als u het kind nu wilt erkennen: lees verder op de pagina over erkenning;
- Als het kind geboren is binnen een geregistreerd partnerschap of huwelijk tussen 2 vrouwen met een onbekende donor: donorverklaring van Stichting Donorgegevens;
Ouderschap
Een man wordt volgens de wet vader van elk kind dat wordt geboren binnen zijn huwelijk of geregistreerd partnerschap met de moeder. Binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap van 2 vrouwen kan ook de 'duomoeder' moeder worden volgens de wet. Neem hiervoor bij de geboorteaangifte een verklaring mee van de Stichting Donorgegevens.
Naamskeuze
Een kind krijgt automatisch de achternaam van de vader als het binnen een huwelijk of partnerschap wordt geboren. Dit geldt ook voor de achternaam van de duo-moeder wanneer er geen bekende donor is. Zijn de ouders niet gehuwd en hebben zij geen geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Krijgt uw kind op deze manier niet de naam die u wilt? Dan kunt u naamskeuze doen.
Naamskeuze doet u alleen bij het eerste kind binnen uw relatie. Volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam. Absolute vereiste bij de naamskeuze is dat de biologische moeder persoonlijk meekomt naar de gemeente.
Kijk voor meer informatie op de pagina Achternaam kind kiezen.