Bovengronds opvangen van regenwater
Bovengronds opvangen van regenwater is in alle dorpskernen binnen de gehele gemeente Brummen mogelijk. Het regenwater kunt u vaak prima opvangen in een lager gedeelte van uw tuin. Dit opvangen kan zowel boven- als ondergronds. Bovengrondse voorzieningen maken het waterelement meer zichtbaar in de tuin. Hoogteverschillen in uw tuin helpen ook om het regenwater van zware onweersbuien tijdelijk te bergen. Het beste is om het water op voldoende afstand (minimaal 2 meter) tot de woning op te vangen. Zo blijven kruipruimtes en kelders droog.
Probeer de wateropvang te combineren met andere functies in uw tuin. Zoals:
- Het afkoppelen van een regenpijp
- Een lager gelegen terras van waterdoorlatende verharding
- Een regenwatervijver
- Een wadi met planten die tegen water en tegen droogte kunnen
- De kuil van een ingegraven trampoline of een zitkuil
- Een lager gelegen gazon
Regenpijp afkoppelen
Na het berekenen van het opvang vermogen zaagt u de regenpijp door. Doe een stop op het deel van de regenpijp dat de grond in gaat. Maak aan het bovenste gedeelte van de regenpijp een stuk pijp (bocht) vast. Hiermee stroomt het water minstens twee meter van de woning af. Zo houdt u droge voeten in huis. Zorg voor een kleine helling (afschot) in de juiste richting. Zodat het water niet terug naar de woning stroomt.
Stappenplan: regenpijp afkoppelen | Milieu Centraal
Ondergronds opvangen van hemelwater
Ondergronds opvangen van hemelwater is alleen mogelijk in Eerbeek. Bij ondergronds opvangen wordt regenwater van het dak via een pijp of goot in de, onder de grond aangelegde infiltratievoorziening, gebracht. Dit kan bijvoorbeeld een grindkoffer of infiltratiekrat zijn. Het water zakt vervolgens geleidelijk tot het grondwater. Er is wel een zandvang nodig om te voorkomen dat de infiltratievoorziening verstopt raakt met zand.
De verschillende maatregelen kunnen zijn:
- Infiltratiekratten of bekijk het stappenplan: infiltratiekratten installeren van Milieu Centraal
- Grindborder, grindkoffer