Samen stap voor stap naar schone energie dichtbij
Regionale Energie Strategie (RES)
Inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties van zeven gemeenten in de Regio Stedendriehoek werkten samen aan de Regionale Energie Strategie (RES) 1.0. In die strategie staat beschreven hoeveel zon- en windenergie de Cleantech Regio in de periode tot 2030 wil opwekken en welke mogelijkheden we zien voor zon- en windenergie na 2030. Onze regio komt tot een eerste bijdrage van ruim 1,07 TWh (Terawattuur).
- 0,11 TWh wind
- 0,51 TWh zon op dak
- 0,45 TWh zon op land
RES 1.0
In de RES 1.0 staat hoeveel energie er kan worden opgewekt met wind en zon en hoeveel energie de regio wil opwekken in 2030. Er staat nog niet in waar of wanneer hiermee gestart wordt. Gemeenten beslissen hierover op lokaal niveau. Onze regio komt tot een eerste bijdrage van ruim 1,07 TWh (Terawattuur). Deze bijdrage getuigt van ambitie en samenwerking.
De volgende documenten kunt u inzien:
- Startnotitie van de RES Cleantech Regio
- Oplegger Regionale Energie Strategie 1.0
- Inspraaknotitie Regionale Energie Strategie 1.0
- Inspraaknotitie ontwerp RES 1.0
- Nota van Wijzingen Ontwerp RES 1.0
- Regionale Energiestrategie 1.0
- Algemene rapportage Enquête Regionale Energietransitie - Cleantech Regio
- Factsheet Enquête Regionale Energietransitie - Cleantech Regio
Waarom werken we aan een Regionale Energie Strategie?
Nederland wil in 2030 55% minder CO2 uitstoten. Dat is de helft aan CO2 in vergelijking met 1990. Dat is met 171 landen afgesproken tijdens de klimaattop van Parijs 2015. In ons landelijk Klimaatakkoord staan maatregelen en afspraken die nodig zijn om dat doel in Nederland te bereiken. Duidelijk is dat iedereen zal moeten bijdragen, dus alle sectoren en alle regio’s. Om te beginnen met zonne- en windenergie. Dat heeft een grote invloed op ons leven en op onze leefomgeving. Elk zonneveld of elke windmolen heeft effect op het landschap. En ook op de omgeving van de omwonenden. De vraag is hoe we zo goed mogelijk kunnen inpassen in het landschap. Met de Regionale Energiestrategie (RES) pakken gemeenten en regio’s met betrokkenen dat samen aan. Ook hier bij ons, in de Regio Stedendriehoek.
Participatie
Diverse inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en zeven gemeenten hebben samengewerkt aan het opstellen van de Ontwerp-RES 1.0. In Brummen is er in 2019 een inwonersenquête geweest over zonnevelden en windmolens. Ook is er een lokaal atelier geweest in Brummen en zijn er regionale ateliers gehouden. Aan deze bijeenkomsten namen lokale vertegenwoordigers deel van dorpsraden, landbouw, industrie, toerisme en natuur en landschap.