Ga naar de inhoud

“Geef mensen een kans"

donderdag 15 augustus 2024

Het verhaal van Ousman Daffeh klinkt als een jongensboek. Hij begon zijn loopbaan in Eerbeek een half jaar geleden. Dankzij hard werken, goede inzet en wat duwtjes hier en daar maakt Ousman nu carrière bij de vestiging van XINTC  in Eerbeek. XINTC (spreek uit als “ex-in-tec”) is internationaal voorloper in vernieuwende waterstoftechniek. 

Voor Eerbekenaar Ousman is het een droom die uitkomt: Werken in de techniek, in zijn eigen woonplaats. “Het betekent voor mij heel veel dat ik nu hier in Eerbeek bij XINTC kan werken. Ik heb hier mijn huis en nu ook mijn collega’s. Daardoor voel ik me meer dan ooit thuis.”

Ousman kwam vijf jaar geleden vanuit Gambia naar Nederland. Hoewel hij in Gambia een studie bedrijfskunde had gedaan, lag zijn hart altijd bij de techniek. Zijn toen nog zeer gebrekkige Nederlands, gaven hem in Nederland een zogenaamde ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Ousman kwam daardoor terecht bij WerkFit Brummen. Dit is onderdeel van de gemeente Brummen en helpt mensen zich naar vermogen te ontwikkelen naar passend werk. Chantal Derksen en Clay Havenaar zijn accountmanagers bij WerkFit Brummen. Zij bemiddelen mensen die bij WerkFit Brummen zijn ingeschreven naar werk bij bedrijven uit de regio. Contact met en bereidheid bij werkgevers uit de omgeving zijn echter onmisbaar om mensen richting werk te helpen.
 
De Brummense ondernemer Wilko van Kampen is CEO van XINTC. “Het gaat mij erom wat iemand wil en kan. Voor een bedrijf is het juist goed als het personeel zo divers mogelijk is. Mensen met verschillende achtergronden gaan op verschillende manieren met dingen om. Daardoor leer je van elkaar en dat is heel verrijkend. Zeker als je als bedrijf vernieuwend wilt zijn. Ik vind bovendien dat werkgevers een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Er zijn genoeg mensen als Ousman die veel kunnen, maar wel een kans nodig hebben. Geef mensen die kans. Kijk niet alleen wat deze mensen voor het bedrijf kunnen beteken, maar ook wat je als bedrijf bij kunt dragen aan hun welzijn.”

Ousman kreeg bij XINTC drie maanden training van een ervaren collega. Nu heeft hij een jaarcontract. Hij doet alles wat anderen ook doen. Hij houdt zich bezig met logistiek, opbouw van systemen en werken in het magazijn. Hij ondersteunt met de techniek in Kootwijkerbroek, waar XINTC een nieuw Europees testcentrum bouwt, dat laat zien waartoe het bedrijf in staat is. 

Wilko van Kampen ziet meer mogelijke ontwikkeling, ook door de bedrijfskundige achtergrond van Ousman. “Het klopt dat het inzetten van iemand via Werkfit tijd en energie vraagt van het bedrijf. Maar elke stagiaire kost tijd en energie. Ousman is nu een volwaardig teamlid. Samen werken we aan zijn verdere ontwikkeling.”  

Ousmans fiets is met hulp van een collega inmiddels gerepareerd bij het eveneens Eerbeekse bedrijf Fiets Pech Pas. Ousman: “Ik heb hier fijne collega’s gevonden en een baan die bij me past. Zonder Werkfit had ik XINTC niet gevonden. En zij mij ook niet.”

Over XINTC

XINTC (www.XINTC.nl) ontwikkelt en bouwt unieke, modulaire systemen voor de productie van groene waterstof met behulp van natuurlijke energiebronnen zoals zon en wind. Waterstof vervangt diesel en aardgas. Het high-tech bedrijf beschikt naast de R&D vestiging in Eerbeek, ook over een wetenschappelijk kantoor in Delft en een testlocatie in Kootwijkerbroek. Productie en assemblage zijn verdeeld over Slowakije en Veenendaal. 

Werkfit voor bedrijven

De accountmanagers van WerkFit Brummen koppelen bedrijven aan potentiële werknemers. Heeft u een bedrijf en wilt u meer weten? Bel of mail:

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=3056&cHash=f975fca4edeb201b01c21fdca2f6c0ed