Ga naar de inhoud

Gemeente boekt succes bij woningbouwopgave

donderdag 11 juli 2024

Nog steeds is de behoefte aan woningen in Nederland, maar ook in onze gemeente, groot. De bouw van woningen is daarom al enkele jaren een belangrijk speerpunt van het gemeentebestuur. Verantwoordelijk wethouder Ingrid Timmer is trots dat we inmiddels de vruchten plukken van alle inspanningen: “Uit recente rapporten van de provincie Gelderland én de Regio Stedendriehoek blijkt dat onze gemeente het goed doet. Daar zijn we blij mee. Maar belangrijker nog: onze inspanningen gaan onverminderd door.” 

In een uitgebreide raadsinformatiebrief geeft de wethouder Wonen de gemeenteraad de meest actuele informatie. “We hebben met elkaar in de regio afspraken gemaakt over woningbouw. Elke gemeente heeft een eigen ambitieuze opgave. Deze was voor Brummen aanvankelijk 900 woningen in de periode van 2020 tot en met 2030, maar deze is vanwege het nijpend tekort aan woningen opgehoogd naar 1250,” licht Timmer toe. “Uit recente cijfers blijkt dat Brummen voor de jaren 2020 tot en met 2024 al 741 woningen mogelijk heeft gemaakt. Een groot aantal hiervan is al gebouwd, maar er zijn ook nog een aantal projecten waar de procedure binnenkort wordt afgerond. Daar gaat de schop dus ook snel in de grond.” 

Timmer is vooral blij dat Brummen uitstekend scoort als het gaat om sociale huurwoningen. “In ons beleid hebben we hier veel aandacht voor. We zetten vooral in op sociale huurwoningen, midden-huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Minder op duurdere koopwoningen. Om die reden is bijvoorbeeld in het toetsingskader bij woningbouwplannen opgenomen dat 30 procent van de woningen sociale huur moet zijn en 35 procent betaalbare koop.” Uit cijfers van de Regio Stedendriehoek blijkt dat Brummen in de afgelopen periode 21 sociale huurwoningen meer heeft gerealiseerd dan gepland, daar waar andere gemeente moeite hebben de normaantallen te behalen. En ook als het gaat om betaalbare koop geven de cijfers aan dat Brummen meer woningen in dit segment mogelijk heeft gemaakt dan afgesproken. “Dat maakt mij als wethouder toch best trots,” aldus Timmer. 

Doorgaan…

In de afgelopen jaren heeft Brummen allerlei uiteenlopende maatregelen genomen om woningbouw te stimuleren. De Routekaart Wonen speelt daarbij een belangrijke rol. Daarin staat hoe de gemeente woningbouw wil stimuleren. De maatregelen variëren van een regisseur woningbouw tot een verhuiscoach. Maar ook is er een jaar geleden een doelgroepenverordening vastgesteld en voert de gemeenten een actief grondbeleid. Op drie percelen in Brummen en Leuvenheim is de Wet Voorkeursrecht Gemeente toegepast en onderzoekt Brummen nu of deze locaties mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan het bouwen van nieuwe woningen. 

Ieder half jaar legt de wethouder verantwoording af over de voortgang van de woningbouwopgave. “Een mooi moment om steeds de balans op te maken, maar ook te kijken wat nog beter kan. Zo hebben we dit jaar een nieuw e-formulier gepresenteerd waarmee inwoners en ontwikkelaars makkelijk hun principeverzoek kunnen indienen voor nieuwbouwplannen.” Dit formulier is te vinden op het centrale meldpunt voor woningbouw: www.brummen.nl/routekaartwonen
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=3032&cHash=e492ec9568d0c3c67d82c70c2f44b6e3