Ga naar de inhoud

Gemeente denkt mee over behoud veerverbinding 

donderdag 7 december 2023

Samen met de gemeente Bronckhorst levert Brummen een actieve bijdrage om de toekomst van de veerpont tussen Brummen en Bronkhorst veilig te stellen. De ruim 70-jarige eigenaar van de veerpont heeft zijn onderneming al geruime tijd in de verkoop staan, maar tot een koop is het tot dusver nog niet gekomen. Brummen en Bronckhorst zijn duidelijk: zij vinden het géén gemeentelijke taak om zelf een veerverbinding te onderhouden. Wel vinden beide gemeenten de veerverbinding belangrijk, bijvoorbeeld voor het toerisme. Daarom onderzoeken beide gemeenten allerlei mogelijkheden om toch de verkoop van het veer voor potentiële kopers aantrekkelijker te maken. 

Veerpontbaas de heer Weijers heeft, samen met zijn adviseur, al diverse gesprekken met potentiële kopers gevoerd. Aan aandacht geen gebrek. Lokale, regionale en zelfs landelijke media-aandacht op radio, televisie en kranten mochten de afgelopen jaren niet tot een verkoop leiden. Namens de gemeente Brummen laat wethouder Pouwel Inberg weten dat beide gemeenten actief meedenken en ook diensten beschikbaar stellen. “Er is veel draagvlak in onze samenleving voor het behoud van de veerpont. Als vervoersverbinding, maar ook vanwege het toeristische belang en het feit dat het gaat om cultureel erfgoed.” Inberg vervolgt: “Het behoud van de veerverbinding vinden wij dus erg belangrijk, maar wel met een beperkte rol van de lokale overheid. Wij zorgen voor de faciliteiten op de oevers, de exploitatie van het veer is een private aangelegenheid.”

Volop overleg en afstemming

Al ruim een jaar hebben de beide gemeenten veel contact gehad met de eigenaar van de pont en zijn adviseur. Ook is er contact gelegd met de provincie. “Duidelijk is dat ook de provincie het belang van het voortbestaan van veerverbindingen in Gelderland onderschrijft,” aldus de Brummense wethouder. “Dat is niet alleen opgenomen in het provinciaal coalitieakkoord, maar naar aanleiding van een petitie die meer dan 26.000 is ondertekend, heeft de provincie inmiddels ook budget van 500.000 euro gereserveerd voor het behoud van veerverbindingen in de provincie.” 

Vertrouwen

Wethouder Inberg benadrukt dat uit de gesprekken met mogelijke kopers blijkt dat het overnemen van een veerdienst een ingrijpende en kostbare investering is. Dat het nog niet tot een overname is gekomen heeft onder meer te maken met de financiering. “Als Brummens gemeentebestuur vinden wij het belangrijk om de heer Wijers onze ondersteuning aan te bieden. Bijvoorbeeld met juridische know how, maar ook om mee te denken rondom allerlei financiële aspecten.” Inberg realiseert zich ook dat je als gemeente terughoudend moet zijn. “Het is wenselijk dat een potentiële koper niet wordt afgeschrikt door gemeentelijk handelen. Centraal staat immers het contact met de ponteigenaar.” Hoewel het proces al enige tijd loopt, is Inberg positief over een goede uitkomst. “Ook in de afgelopen periode heeft de ponteigenaar weer een aantal gesprekken met mogelijke kopers gehad. Aan de vergadertafel is duidelijk dat we als gemeente op een positieve en ondersteunende manier mee willen denken en bij willen dragen. We vertrouwen op een goede uitkomst.”

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=2757&cHash=d6490996c7b7524cf4af8b0ae6278d92