Ga naar de inhoud

Raad: groen licht onderzoek 'bestuurlijke toekomst'

donderdag 19 september 2024

De besluitvormende raadsvergadering duurde vanavond nog geen half uur. Dit kwam deels omdat een groot aantal besluiten deze maand al op 5 september zijn genomen. Van de 3 overgebleven voorstellen werden er vanavond twee besproken en met een besluit afgehandeld. Een raadsvoorstel werd teruggegeven aan het college en komt op een later tijdstip opnieuw op de raadstafel. 

Zonder debat, dus met een ferme hamerslag van voorzitter Van Rumund, besloot de raad akkoord te gaan met de opzet voor het onderzoek naar de bestuurlijke toekomst van Brummen. Het onderzoek moet leiden tot een onderzoeksrapport met toekomstscenario's. Het rapport geeft aan welk scenario het beste richting geeft aan de ontwikkeling van het bestuur en de organisatie op langere termijn. Hierbij is het doel om minimaal het huidige dienstverlening- en voorzieningenniveau voor de inwoners van Brummen te waarborgen. Eind maart volgend jaar verwacht de raad dit rapport van het college te ontvangen, zodat nog voor de zomer de raad een richtinggevend besluit hierover kan nemen.

Dubbel raadsvoorstel

De meeste vergadertijd werd gewijd aan het rapport dat is opgesteld in samenwerking tussen de rekenkamercommissies van de 8 gemeenten die samen de Regio Stedendriehoek vormen. Zij hebben onderzoek gedaan naar het functioneren van de Regio Stedendriehoek en dit verwoord in het rapport “Gemeenschappelijke Regeling Regio Stedendriehoek: Samenwerking vraagt duidelijkheid’. Bijzonder was dat er vanavond niet 1 maar 2 raadsvoorstellen werden behandeld en ook beiden unaniem werden aangenomen. Het raadsvoorstel van het college kreeg steun van de raad. Echter de aanbevelingen die het college doet gaan de raad niet ver genoeg. Om dicht bij de aanbevelingen van de rekenkamer te blijven is een tweede raadsvoorstel gemaakt, die eveneens unaniem door de raad werd gesteund. Rode draad in dit voorstel is dat de raad meer helderheid wil over de rol en de bevoegdheden van de regio. Maar ook willen de raadsleden dat de informatiepositie van de gemeenteraad versterkt wordt en dat de informatievoorziening van en over de regio naar de Brummense samenleving wordt verbeterd. Ook wil de raad jaarlijks het budget van de regio te beoordelen. Dit mede in relatie tot het gemeentebudget. 

Ordevoorstel

Het derde voorstel waarover de raad zou debatteren en een besluit zou nemen ging over de gewenste aanpassing van de riool- en waterzorgheffing. Tijdens de laatste begrotingsbehandeling had de raad het college gevraagd een nieuwe systematiek te bedenken dat recht blijft doen aan het principe 'de vervuiler betaald', maar ook minder gevoelig is voor schommelingen in het waterverbruik. Aan de hand van een zogenoemde ordevoorstel besloot de raad het collegevoorstel niet te bespreken. Het voorstel, zo is een ruime meerderheid van de raad van mening, voldoet onvoldoende aan de verwachtingen die de raad hierover heeft. Reden om het voorstel niet in behandeling te nemen en terug te geven aan het college. Op een later moment komt een nieuw voorstel alsnog op de vergadertafel van de gemeenteraad. 

Verslaglegging

Al met al dus een korte raadsvergadering. De besluitenlijst leest u binnenkort op de website brummen.raadsinformatie.nl. Daar vindt u dan ook de videopnames én het audioverslag van de vergadering. 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=3100&cHash=d5d3a08ef9c35e570d3477f18c2dff36