Ga naar de inhoud

Anne praat mee over toekomst van Gelderland

woensdag 17 juli 2024

Samen met 13 andere kinderburgemeesters uit de provincie Gelderland heeft Anne van Wieringen vorige week woensdag nagedacht over hoe de provincie Gelderland er in de toekomst uit zou moeten zien. Onze Brummense kinderburgemeester ging in het Huis der Provincie in Gelderland aan de slag met vragen zoals: Hoe ziet Gelderland er uit in 2050 en 2100? Waar maken we ruimte voor? Wat is belangrijk? Anne kijkt terug op een super interessante, leerzame en gezellige dag. 

De interactieve middag was voor de provincie Gelderland de eerste bijeenkomst om bij inwoners ideeën op te halen voor de vernieuwing van de Gelderse omgevingsvisie. Dat is hét document waarin de provincie keuzes en plannen opschrijft voor de inrichting van Gelderland. En waar kun je zo’n proces beter beginnen dan met de volwassen van de toekomst, onze kinderen. De 14 kinderburgemeester uit Gelderse gemeenten, waaronder dus Anne, waren hiervoor uitgenodigd. 

Rondleiding

“We werden ontvangen door de commissaris van de Koning van Gelderland Henri Lenferink,” vertelt Anne. Ze herkende enkele kinderburgemeesters nog van de landelijke dag van kinderburgemeesters eerder dit jaar in Harderwijk. “We begonnen met een rondleiding door het Huis der Provincie. Dat was heel interessant want de commissaris wist veel te vertellen over het gebouw.” Daarna gingen de kinderburgemeester in de Statenzaal met elkaar in gesprek over de toekomst van onze provincie. Dit onder begeleiding van gedeputeerde Dirk Vreugdenhil. 

Kerncentrale? 

Het eerste deel van het gesprek was aan de hand van foto’s. “We kregen foto’s te zien die de kinderburgemeesters zelf hadden gekozen. Je moest namelijk voor de bijeenkomst een foto uit je gemeente insturen en daar iets over vertellen; waarom heb je die plek gekozen, waarom is het voor jou een mooie of een lelijke plek en wat zou je er aan willen veranderen?”. Vervolgens kregen de kinderen enkele stellingen voorgeschoteld. “De stellingen hadden te maken met natuur, economie en huisvesting. Zo was er een stelling met de vraag: wat vind je beter in jouw gemeente: windmolens, zonnepanelen of een kerncentrale?”

Creatief

Het volgende onderdeel van het intensieve programma was het maken van een poster over de vraag: Waar woon jij in 2050 en hoe ziet jouw omgeving er dan uit? ”Dit deden we in kleine groepjes. Nadat we de poster hadden gemaakt mochten we die ook aan iedereen die aanwezig was presenteren”. Gedeputeerde Vreugdehil was erg blij met alle inbreng van de kinderburgemeesters. “Kinderen weten heel goed wat ze willen. En zijn creatief. Daar waar het kan, zoeken de kinderburgemeesters de oplossing het liefst in combinaties. Eigenlijk wat we in de ruimtelijke ordening ‘slim ruimtegebruik’ noemen,” aldus de gedeputeerde. Daarnaast viel het hem op dat de kinderburgemeesters niet alleen nadenken over wat voor henzelf belangrijk is, maar juist ook oog hebben voor andere mensen, dieren en belangen. Zo werd voor de toekomst van Gelderland met name ook aandacht gevraagd voor voorzieningen voor ouderen. 

Op het einde van de dag ontving Anne nog een leuke goodiebag met een mooi opschrijfboek, een pen, een stripboek over het Hertogdom Gelre en een bioscoopbon. De afsluitende maaltijd gebruikte Anne om met de andere kinderburgemeesters te kletsen. “We hebben een appgroepje aangemaakt met een aantal kinderburgemeesters zodat we af en toe contact met elkaar kunnen hebben.” Bekijk hier nog even een korte video van de bijeenkomst!

Nieuwsgierig?

Meer weten over de vernieuwing van de omgevingsvisie van de provincie Gelderland? Lees dit nieuwsbericht of bezoek deze pagina op provinciale website. Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil gaat de komende tijd aan de slag met de opbrengsten van de middag met de kinderburgemeesters. Op verschillende manieren gaat de provincie de komende tijd veel meer mensen en organisaties vragen om mee te denken. Zodat de provincie zoveel mogelijk verschillende ideeën en visies ophaalt.   

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?cHash=d45a78b5b012b22b1980bcc87dc7caf4&tx_news_pi1%5Bnews%5D=3044