Ga naar de inhoud

Voorkom wateroverlast, leg een wadi aan

donderdag 25 juli 2024

De maanden april, mei en juni zorgden voor records wat betreft de hoeveelheid regen die is gevallen. Niet eerder waren 12 maanden aaneen zo nat als de afgelopen 12 maanden. De lente was landelijk gemiddeld de op een na natste lente sinds het begin van de metingen. Een goed idee om plek in de tuin te maken voor al dat extra regenwater. En een mooie kans om het regenwater van het riool af te koppelen. Tijd voor een wadi?

Laten we hopen dat de tuin deze natte periode een beetje doorstaat want overvloedige regenval is – net als langdurige droogte – niet zo best voor de grond en de planten. Het kan vrij simpel zijn om te zorgen dat regenwater geleidelijk de grond in kan lopen. Door een speciale plek in de tuin in te richten voor het opvangen van grotere hoeveelheden regenwater. Bijvoorbeeld met een wadi. Een wadi? Dit woord is afgeleid van het Arabische woord voor dal of rivierbedding, maar in het Nederlands hebben we daar uiteraard een mooie afkorting bij gevonden: Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Een wadi is een soort greppel of verlaging in een grasveld waar het regenwater zich verzameld en 24 tot 48 uur de tijd krijgt om  in de grond te zakken. 

De juiste plek voor een wadi

Wie een tuin heeft met een terras zal merken dat het water bij overvloedige regenval plassen veroorzaakt en moeilijk kan weglopen. Ook de goten van woningen kunnen de hoeveelheden regenwater soms moeilijk aan. Een wadi kan hierbij helpen. Maar hoe legt u die in uw eigen tuin aan? Allereerst moet u kijken wat voor grondsoort uw tuin heeft. Dit kan door een emmertest uit te voeren op de plek waar de wadi moet komen. De wadi moet ook groot genoeg zijn om een flinke hoeveelheid regenwater op te kunnen vangen. Een hovenier kan helpen met een exacte berekening voor de juiste grootte van de wadi. De beste plek voor een wadi is er een waar het regenwater naartoe stroomt. Dat zal vaak een lager gelegen stukje grond zijn. Let wel op dat het regenwater van de woning wordt weggeleid, om vochtproblemen in de woning te voorkomen. En dat het geen overlast voor buren veroorzaakt. 

Afkoppelen van de regenpijp van het riool

Het is nu zaak een bodem te maken die water goed doorlaat. De emmertest heeft al laten zien wat voor grondsoort er is. Een tuin met een zandbodem is hiervoor het best geschikt. Wie echter een tuin heeft met een klei- of leembodem kan beter eerst een laag grind, klei- of lavakorrels gebruiken. Deze zorgen dat het water langzaam de bodem in loopt. Het afkoppelen van regenwater zorgt ervoor dat het riool minder vol raakt. Ook helpt het afkoppelen de kans verkleinen dat het riool overloopt in toilet of wasbak. Koppel de regenpijp van het riool af en leidt het regenwater naar de wadi. Zorg ervoor dat het water 1,5 à 2 meter van de gevel pas in de grond kan zakken. Daarmee worden vochtproblemen aan muren voorkomen. Is er een kelder aanwezig? Dan is het aan te raden om 3 tot 4 meter van de gevel aan te houden. 

Aankleding

Dan is het tijd om de wadi “aan te kleden”. Neem daarvoor planten en bomen die tegen zeer droge of zeer natte omstandigheden kunnen. Een voorbeeld van geschikte beplanting voor wadi’s is de grote lisdodde. Ook zogenoemde prairieplanten als zonnehoed en dropplant zijn geschikt. Naast vaste planten kunnen ook heesters en bomen worden gebruikt, zoals de Californische esdoorn, zwarte berk of kardinaalsmuts. Ook de insecten zullen hier blij mee zijn. Laten we in ieder geval hopen op een zonnige zomer.

Subsidie

Het is mogelijk om subsidie aan te vragen voor het afkoppelen van regenwater. Maar let op; vooral woningen binnen de bebouwde kom zijn geschikt om af te koppelen. Dat komt omdat in het buitengebied veel drukriolering ligt en daar zit het regenwater niet op aangesloten. Wilt u subsidie aanvragen? Maak dan eerst een afspraak met onze afkoppelcoach voor een gratis adviesgesprek. Zij is ook deze zomermaanden beschikbaar voor adviesgesprekken. De gesprekken vinden thuis plaats en zijn vrijblijvend. Wilt u een afspraak maken? Stuur dan een e-mail naar afkoppelen@brummen.nl en vermeld daarin u naam, adres en telefoonnummer. Meer informatie is te vinden op deze pagina.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?cHash=d4391500aa960a0dc9f9b31dda5b6f12&tx_news_pi1%5Bnews%5D=3047