Ga naar de inhoud

Empe loopt warm voor visie woningbouw

donderdag 13 maart 2025

Als één ding duidelijk werd gisteravond in het Oortveld in Empe, is dat veel inwoners betrokken zijn bij het onderwerp woningbouw in Empe. Meer dan 150 belangstellenden bezochten de informatie- en participatieavond. Zij luisterden aandachtig naar de presentatie over de eerste contouren voor een visie over toekomstige woningbouw in het dorp. Op deze speciale pagina is de conceptvisie te lezen, evenals de presentatie en de gespreksposter die op 5 plekken in het buurthuis waren opgehangen. Wij hebben tijdens de avond al veel opmerkingen ontvangen, maar iedereen die nog wil reageren kan dat doen tot uiterlijk 4 april. Indien iemand wat meer tijd nodig heeft om te reageren dan kan dat. Met hen maken we dan een maatwerkafspraak. Streven is wel dat alle reacties eind april binnen zijn en verwerkt kunnen worden in de tweede versie van de visie.

Wethouder Inberg liet tijdens zijn welkomstwoord duidelijk weten verheugd te zijn met de hoge opkomst: "Een volle zaal, dat alleen al is een mooi signaal." Hij schetste dat het bouwen van woningen een van de belangrijke prioriteiten is van het gemeentebestuur. "Er is de afgelopen jaren al veel gebouwd in onze gemeente, maar we moeten ook de komende jaren flink aan de slag gezien de huidige woningnood. Wij zien ook in Empe kansen voor het bouwen van woningen." Door Gerbert Smulders van het ruimtelijk onderzoeksbureau LOS stadomland werd vervolgens toegelicht op welke plekken het toevoegen van woningen in Empe kansrijk kan zijn. Dit is verwoord is een concept-visie, waarover de gemeente graag de mening van Empenaren en andere belangstellenden verneemt. 

Tot slot van het centrale gedeelte was een uitleg over de mogelijke verdere stappen. Dit werd verwoord door de heer Marius ten Voorde die als adviseur ruimtelijke ontwikkeling de eerste contactpersoon voor inwoners is voor dit visieproject. Hij gaf aan dat we aan het begin staan van een stappenplan om uiteindelijk nog dit jaar te komen tot het vaststellen van een (stedenbouwkundige) visie. Daarna is het aan de eigenaren van de gronden (initiatiefnemers) om hun plannen verder te ontwikkelen. Deze plannen toetst de gemeente dan aan de visie waarna een traject volgt om het omgevingsplan te wijzigen. Hier worden alle milieuaspecten zoals archeologie, geluid en natuur onderzocht en gecontroleerd. De gemeenteraad moet dit gewijzigde omgevingsplan vaststellen. Op dat moment kan een omgevingsvergunning (bouwvergunning) worden aangevraag. Als die vergunning is verleend kan de initiatiefnemer de schop in de grond zetten en kunnen de woningen worden gerealiseerd. Een exacte planning voor dit gehele proces is volgens Ten Voorde lastig te geven, maar een termijn van 3 tot 5 jaar is realistisch.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?cHash=a8892617ac88e4af175a72236c2bd32f&tx_news_pi1%5Bnews%5D=3266