Ga naar de inhoud

Begroting 2025: gemeente financiën op orde

donderdag 26 september 2024

Met het nodige zelfvertrouwen heeft het college vandaag het gemeentelijk huishoudboekje voor de komende jaren gepresenteerd. “De gemeente Brummen heeft een moeilijke periode achter de rug. En ook de komende jaren hebben we met uitdagingen te maken. Financieel, organisatorisch en beleidsmatig. Desondanks constateren wij dat onze financiën op orde zijn. Daar mogen we met elkaar trots op zijn,” aldus verantwoordelijk wethouder Steven van de Graaf bij de presentatie van de programmabegroting 2025-2028

“Ruim vijf jaar geleden zat de gemeente Brummen in een financieel lastige situatie,“ legt de wethouder met Financiën in zijn takenpakket uit. “De bodem van de reserves was in zicht. Aan de hand van een financieel herstelplan en het nemen van noodzakelijke en soms ook zeer ingrijpende besluiten zijn we gestaag uit het dal geklommen. Met als resultaat dat de gemeente Brummen er nu goed voor staat. Onze financiën zijn op orde en de reserves zijn aangevuld.” Van de Graaf constateert ook dat er niet of nauwelijks is bezuinigd op maatschappelijke voorzieningen. “Ook zijn er grote stappen gezet als het gaat om onze bestuurskracht. Ondanks alle uitdagingen en problemen waar we mee geconfronteerd worden is Brummen nu weer een robuuste gemeente. We zijn dan ook van mening dat we met de borst vooruit en met vertrouwen deze begroting mogen presenteren, bespreken en behandelen.”

Bespreking en besluitvorming

Het is de gemeenteraad die in oktober de begroting bespreekt en op donderdag 7 november hierover een besluit neemt. Maar volgens het college heeft de gemeente de boel dus goed op orde. Van de Graaf: “De meerjarenbegroting is sluitend. In 2025 is er een overschot van ruim 1,5 miljoen euro. Alleen in 2026 is er een tekort van bijna 2 ton. In 2027 en 2028 zijn de inkomsten en uitgaven vrijwel gelijk aan elkaar.” De lokale lasten stijgen in 2025 beperkt met gemiddeld 3,9 procent en de algemene reserve blijft de komende jaren op een goed niveau.

Vasthoudende ambities

Namens het college stelt Van de Graaf vast dat er dagelijks hard wordt gewerkt aan de ambities die zijn opgenomen in het coalitieakkoord voor deze vierjarige bestuursperiode. Van de Graaf: “Dat is een uitdaging, want het Rijk maakt het ons niet gemakkelijker. We krijgen namelijk steeds meer taken van het Rijk, maar dan wel met minder financiële middelen. Ook hebben we te maken met krapte op de arbeidsmarkt. Desondanks slagen we er in om veel nieuw en goed beleid te maken. Van een beleidskader Duurzame Ontwikkeling tot de Mobiliteitsvisie, van onderwijshuisvesting tot een visie gebiedsgericht werken, van een Cultuurvisie tot grondbeleid en een I-visie.” 

Samen aan de slag

De komende jaren staan voor de gemeente vooral in het teken om voortvarend aan de slag te gaan met de uitvoering van het vastgestelde beleid. “Dat doen we graag samen met de lokale samenleving. Inwoners, adviesraden, wijk en dorpsraden, uiteenlopende partnerorganisaties en mede-overheden,” laat Van de Graaf tot slot weten. Lees meer over de concept-begroting en de wijze waarop het document behandeld gaat worden op deze speciale themapagina

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=3104&cHash=a07d1590e26feed2df39cb3470bac26d