Verbinding centraal bij jaarlijkse bestuursdag
Afgelopen vrijdag vond de jaarlijkse bestuursdag van het Brummense gemeentebestuur plaats. De raadsleden, steunfractieleden en collegeleden bogen zich over een aansprekend thema, namelijk 'verbinding'. Er was een afwisselend programma samengesteld dat zich afspeelde in de Eerbeekse buurt Noorderenk. Bijzonder was de aanwezigheid van Annemarie Visser, sinds juni dit jaar de gemeentelijke Dorpsdichter. Zij liep de hele dag mee en sloot de dag af met een bijzonder gedicht dat zij gedurende deze dag had gemaakt.
Op uiteenlopende manieren is de gemeente Brummen in contact met inwoners. Een van de nieuwe vormen is het gebiedsgericht werken. Een manier van werken waar niet een bepaald thema of vakgebied centraal staat, maar een straat of wijk. Saskia van Bon, adviseur gebiedsgericht werken bij de gemeente, gaf een korte presentatie. Ze benadrukte dat inwoners en ondernemers als geen ander weten wat er speelt in hun straat of wijk en wat voor ideeën en initiatieven er zijn. Door met hen in gesprek te gaan en dus meer gebiedsgericht te werken, willen we als gemeente beter aansluiten bij de behoeften van inwoners. Een van 4 oefenprojecten (pilots) is de buurt Noorderenk. Van Bon vertelde hoe deze pilot tot dusver verloopt en welke kansen er zijn in de buurt. Kansen waarmee later op de dag de gemeentebestuurders zelf aan de gang gingen.
Community building
Wat is het belang van verbinden en welke ervaringen en inzichten zijn al (elders in het land) opgedaan? Anita Keita, adviseur bij BMC en gespecialiseerd in 'community building' gaf hierover een inspirerende presentatie. Deze werd gevolgd door een korte kennismaking met de ABCD-werkwijze. ABCD is de afkorting van het Engelstalige Asset Based Community Development. Centraal hierbij staat het proces om mensen samen te brengen in hun buurt, wijk of dorp om samen verandering teweeg te brengen. Onder andere SWB en Stichting Sportkompas maken gebruik van deze werkwijze. Ook het gemeentelijk gebiedsgericht werken kent veel overlap met deze manier van werken, waarbij ervaringen, initiatieven en energie van inwoners centraal staan. Houriya Harrane nam de gemeentelijke bestuurders mee in deze werkwijze. Luisteren, een open gesprek voeren en 'haakjes' zoeken voor verbeteringen staan hierbij centraal.
De wijk in...
Vervolgens gingen de raads- en collegeleden in kleine groepjes de buurt in om met inwoners in verbinding te komen over vijf verschillende thema's (kansen) die spelen in Noorderenk. Zo bracht een groepje een bezoek aan de Kiboe om te luisteren naar de wens om hier een dorpsboederij (met meerdere functies) te ontwikkelen. Een ander groepje boog zich juist over hoe inclusief de wijk is, bijvoorbeeld als het gaat om toegankelijkheid voor mensen met een (visuele of andere) beperking. Een ander thema was de vraag hoe ouderen langer gezond kunnen blijlven door bijvoorbeeld voldoende te bewegen. Ook bogen enkele deelnemers zich over het vraagstuk van het belang van openbaar groen voor de leefbaarheid, en de betrokkenheid van inwoners daarbij. Tot slot was een opgave om te kijken hoe ouders met opgroeiende kinderen elkaar kunnen ondersteunen.
Respect
Het was de eerste bestuursdag die Geert van Rumund als waarnemend burgemeester mocht meemaken. Hij was onder de indruk van de energie in de buurt en de open houding van inwoners die door de raads- en collegeleden spontaan werden bevraagd. Maar ook prees hij de fijne contacten onderling in de Brummense politiek, waar naast stevige debatten en meningsverschillen, vooral ook wederzijds respect voor elkaar is. Dus verbinding vindt op uiteenlopende manier plaats en is altijd cruciaal.