Ga naar de inhoud

Pouwel Inberg: Eindelijk regen

vrijdag 10 juli 2020

Vandaag ben ik weer eens even op het gemeentehuis en heb daarbij zicht op de mooie tuin. Een visitekaartje voor onze groene gemeente waar we trots op zijn. Collega Marga in het bijzonder. Zij ziet er namelijk op toe dat de tuin zo mooi blijft. Na maanden van zon, valt er in juli eindelijk weer regen. De vijver en de watergang vullen zich weer, en je ziet alle planten drinken. Erg vermakelijk ook hoe vaak kinderen rond de stapstenen spelen. Toen de scholen gesloten waren leek het hier soms wel zomervakantie. Al om 10 uur ’s ochtends volop vertier. De tuin heeft vele functies!

Ik krijg vaak de vraag: wat is nou het leukste aan wethouder zijn? Ik moet kiezen, maar dat is dan toch wel het contact met bewoners. Het ondersteunen van initiatieven. Bijvoorbeeld de gesprekken met het bestuur van Dierenpark ’t Goor, waarbij ik met onze ambtenaren heb gekeken of we het terrein via erfpacht kunnen overdragen aan de stichting. Recent is dat naar ieders tevredenheid gelukt.

Werken aan kwaliteit

Zo voeren we ook veel gesprekken met eigenaren van de brandlocaties in het centrum van Brummen. Sommigen willen snel tot ontwikkeling komen, anderen hebben juist tijd nodig om te beslissen wat ze willen. En als gemeente hebben we weinig geld om te investeren, maar zoeken we toch met alle partijen hoe we kunnen komen tot een levendig centrum. Een centrum dat ook de komende decennia weer vooruit kan in economisch opzicht. Wat betekent de trend van online inkopen.En wat gaat er gebeuren met de ontwikkeling van korte (voedsel) ketens? We willen niet bouwen voor leegstand. We willen dat bebouwing en openbare ruimte de kwaliteit heeft die past bij het historische karakter van het dorp. Het is een puzzel die niet zomaar gelegd is, maar zoals met alle puzzels daagt het ook uit om te kijken hoe je de stukken in elkaar kunt laten passen. Medio september hopen we daar meer duidelijkheid over te hebben.

Voorbeeld voor de toekomst

Het project WaardeVOL Brummen draait op volle toeren. Eind juni was de online presentatie van het schetsontwerp (www.waardevolbrummen.nl). Circa 80 inwoners en belanghebbenden volgden de presentatie. Het is een mooi proces, waarbij overheden, bewoners en ondernemers goed betrokken zijn. Na twee jaar van onderzoeken, hydrologisch modelleren, tekenen en participeren is het opleveren van het schetsontwerp een mijlpaal. Ondanks het digitale samenzijn was er via chatfuncties veel interactie. Wat mij betreft is dit proces een voorbeeld voor hoe we richting omgevingswet met participatie kunnen omgaan.

WaardeVOL Brummen gaat vooral over het zo lang mogelijk vasthouden van water, zonder dat het in de winter te nat wordt. Mijn vreugde over eindelijk regen van vandaag zullen mensen herkennen, het is al jaren achter elkaar heet en droog in Nederland. De klimaatverandering is duidelijk. Ik vind het belangrijk dat we actief bezig zijn om te anticiperen op die veranderingen.

Ik wens iedereen een mooie zomer en fijne vakantie: overdag zon en ’s nachts regen!

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?cHash=97aae78c74f0ce6af58993e79769eea0&tx_news_pi1%5Bnews%5D=1300