Ga naar de inhoud

Oogstmiddag in moestuin basisschool de Ontdekking

dinsdag 16 juli 2024

De kinderen van groep 6 van basisschool de Ontdekking hebben courgettes, aardappels, boontjes, radijsjes en meiknolletjes geoogst. Na al het harde werk van de kinderen van de afgelopen weken, was dit de afsluiting van het moestuinproject. Dat is mogelijk gemaakt door de gemeente Brummen. 

De kinderen hebben onder begeleiding van Janneke Sindram geleerd hoe ze een moestuin moeten aanleggen en deze bij moeten houden om uiteindelijk te kunnen oogsten. Om de twee weken gingen de kinderen naar de moestuin, nabij de Elzenbosweg. Naast dat de kinderen actief waren, leerden ze ook waar het voedsel dat ze thuis eten eigenlijk vandaan komt, en dat dat niet vanzelf gaat.

Mooi resultaat

Wethouder Pouwel Inberg was er ook bij en hoorde de kinderen vertellen dat ze hebben aangeplant, gezaaid, onkruid gewied en water hebben gegeven. Het resultaat is mooi, maar er waren ook een paar probleempjes. Er waren dit jaar veel slakken die de moestuinplanten ook lekker vonden. En af en toe liepen er zelfs ontsnapte konijnen en kippen in de moestuin, afkomstig van een naastgelegen terreintje. Onder andere bij de aardbeien hebben de kinderen daar wel de gevolgen van gemerkt. Er waren ook welkome dieren in de moestuin, zoals bijen en hommels die helpen om planten te bestuiven. 

Enthousiaste kinderen

De kinderen kijken elk jaar reikhalzend uit naar het moestuinproject. Janneke Sindram zegt: “De meeste kinderen zag ik echt opbloeien en genieten tijdens het werk in de tuin. Al hield niet iedereen evenveel van onkruid wieden en was de liefde voor de telkens ontsnappende kippen die de sla opaten er ook snel af.” Ook leraar Maurice Smelt ziet hoe leuk de kinderen het vinden. “De kinderen zijn enthousiast en vinden het leuk om buiten bezig te zijn. Voor sommige kinderen is het helemaal nieuw om überhaupt in een tuin te werken, omdat ze bijvoorbeeld in een appartement wonen. Sommige andere kinderen hebben meer ervaring, omdat hun ouders al een moestuin hebben. De één is fanatieker dan de ander, maar je merkt wel dat elk kind er wel iets van opsteekt, en daar gaat het om.” 

Fotobijschrift: Wethouder Pouwel Inberg, leraar Maurice Smelt en kinderen in de moestuin

 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?cHash=8c89cfe2eff334c1abaaf5fef69f17ff&tx_news_pi1%5Bnews%5D=3040