Ga naar de inhoud

Haalbaarheidsonderzoeken voor 3 Wvg-locaties gereed 

vrijdag 25 oktober 2024

Burgemeester en Wethouders willen verdere stappen zetten om woningen te bouwen op 3 locaties in onze gemeente. Op deze locaties heeft het gemeentebestuur vorig voorjaar al het zogenoemde ‘voorkeursrecht’ gevestigd. Inmiddels zijn de haalbaarheidsonderzoeken gereed en stelt het college de raad voor om voor deze locaties vervolgstappen te zetten. Op 14 november bespreekt de gemeenteraad dit voorstel. 

De behoefte aan woningen is ook in de gemeente Brummen groot. Doel is om in de periode 2020-2030 in totaal 1.250 woningen te bouwen. Hoewel er al veel woning gebouwd zijn, moet de gemeente ook kijken naar nieuwe woningbouwlocaties. Drie locaties zijn in de ogen van de gemeente geschikt te maken voor toekomstige woningbouw (ná 2030). Het gaat om 2 gebieden aan het westen van de spoorlijn in Brummen, namelijk aan de L.R. Beijnenlaan-Hazenberg (werknaam De Lei) en de Oude Eerbeekseweg-Hammelerweg (Werknaam De Boele). Ook zien B&W woningbouwmogelijkheden voor gronden aan de Metelerkampweg in Leuvenheim. Reden om op basis van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) begin 2023 het voorkeursrecht op deze percelen te vestigen. 

Duidelijkheid krijgen

Met het vestigen van een voorkeursrecht heeft de gemeente het eerste recht van koop, mits de eigenaar tot verkoop over wil gaan. Daarmee wordt voorkomen dat projectontwikkelaars grondposities innemen en zo de grondprijzen ongewenst opdrijven. Om als gemeente daadwerkelijk een vervolgstap te zetten om bijvoorbeeld gronden aan te kopen, is een (raads)besluit nodig. De raad heeft vorig jaar het college gevraagd voor deze 3 locaties een haalbaarheidsonderzoek te doen. Dit onderzoek moet duidelijkheid geven over de ontwikkelkansen voor toekomstig woningbouw op deze percelen. 

Gemeenteraad aan zet

De drie haalbaarheidsrapporten zijn gereed en bestaan uit meerdere onderdelen (deelonderzoeken). Komende weken bestudeert en bespreekt de gemeenteraad de haalbaarheidsonderzoek voor De Lei, De Boele en Metelerkampweg. Zo komt het onderwerp aan bod tijdens het raadsforum op donderdagavond 14 november. Er wordt tijdens het forum ook een korte toelichting over de haalbaarheidsonderzoeken gegeven. 

Besluitvorming over de onderzoeken en het bijhorend raadsvoorstel is vermoedelijk op 28 november. Die avond beslist de gemeenteraad of ze instemt met het voorstel van het college. Wanneer de raad akkoord gaat met het voorstel, dan kan het college starten met de onderhandelingen met de perceeleigenaren. Pas als er zicht is op aankoop en de raad hiervoor geld beschikbaar stelt, komt het opstellen van een (stedenbouwkundig) structuurplan en een omgevingsplan in beeld. Dit gebeurt dan aan de hand van een stappenplan waarbij iedereen de gelegenheid krijgt om daarover mee te praten. 

Meer weten?

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op deze themapagina. Concrete vragen kunnen gesteld worden aan de heer Patrick Klumper, adviseur grondzaken. Dit kan via mailadres p.klumper@brummen.nl en het centrale telefoonnummer (0575) 568233

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=3142&cHash=8632847946107d046eaeec4d12a91379