Harmonieuze raad neemt laatste besluiten in 2024
Vanavond (donderdagavond 19 december) vond de laatste besluitvormende raadsvergadering van dit jaar plaats. Het was een korte maar gevarieerde vergadering waarin 11 concrete besluiten werden genomen, allen met unanimiteit. Zo nam de raad eensgezind een motie aan waarin B&W wordt gevraagd zich maximaal in te spannen om binnen de gemeentelijke bevoegdheden bij te dragen aan het oplossen van het probleem bij de stortlocatie aan de Doonweg in Eerbeek. De besluitenlijst van deze raadsvergadering treft u (binnenkort) aan op onze website van de gemeenteraad (brummen.nl/gemeenteraad).
Een onderwerp waarover met veel enthousiasme werd gesproken was het voorstel over het Voorlopig Ontwerp en beeldkwaliteitsplan voor het Burgersterrein in Eerbeek. Unaniem waren de fracties tevreden met het resultaat, dat mede dankzij een goed doorlopen participatieproces tot stand is gekomen. Wethouder Van de Graaf liet weten dat op dit moment de openbare ruimte van de Wasacker al wordt aangepakt, in het najaar van 2025 volgt het Elis Ligtleeplein en vermoedelijk medio 2026 gaat ook de schop in de grond van het Burgersterrein.
Na een kort debat stemde de gemeenteraad ook unaniem in met de nota Minimaregelingen 2025-2028. Met dit nieuwe pakket aan regelingen stelt de gemeente inwoners (jong en oud) met een laag inkomen in staat om maatschappelijk te participeren en volwaardig mee te doen in de samenleving.
Overige besluiten
Veel besluiten werden zonder bespreking unaniem door de raadsleden genomen. Zo stelde de raad de belastingtarieven voor komend jaar vast en werd besloten de Algemeen Plaatselijke Verordening te actualiseren. Drie buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (zogenoemde BOPA’s) konden rekenen op instemming. Het gaat om ontwikkelingen op de Eerbeekse percelen Molenstraat 30, Apeldoornseweg 19 en Vondellaan 51. Ook het integraal armoedebeleid werd met een hamerslag besloten, evenals de slotwijziging voor de gemeentebegroting 2024 en de aanpak van huiselijk geweld via een regionale visie en bijhorende uitvoeringsagenda.
Rekenkamer
Bij aanvang van de vergadering werd er afscheid genomen van 2 leden van de gemeentelijke rekenkamer, namelijk Sandra Gerssen en Marjolein Quene. Met ingang van 1 januari wordt hun plek ingenomen door Marloes van Rijswijk (voorzitter) en Anne-Linde Oldenhof en Miranda Domenie. Alle raadsleden ondersteunden de voordracht, waardoor zij door de raad voor een periode van 6 jaar zijn benoemd.
Motie 'stortplaats Doonweg'
De raadsvergadering werd afgesloten met een zogenoemde ‘motie vreemd aan de orde van de dag’. Deze werd ingediend door alle fracties en had betrekking op de situatie rondom de stortlocatie aan de Doonweg in Eerbeek. De gemeenteraad heeft de signalen van zorg vanuit de directe omgeving goed gehoord. Hoewel de gemeente geen bevoegd gezag is en ook geen eigenaar van het terrein, roept de raad B&W wel op om zich maximaal in te spannen. Dit zowel in het belang van het milieu, maar vooral ook als het gaat om gezondheid. Namens het college liet wethouder Inberg weten dat de gemeente met de GGD in gesprek over een uit te voeren gezondheidsonderzoek. De ontwikkelingen worden door het gemeentebestuur nauwlettend gevolgd, wat vertrouwen gaf aan de raadsleden voor het vervolg.