Ga naar de inhoud

COA koopt Michaelshoeve voor asielopvang

donderdag 30 januari 2025

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft overeenstemming bereikt met de eigenaar van de Michaelshoeve om het terrein te kopen. Dit betekent dat het COA deze locatie wil ontwikkelen tot een vaste opvanglocatie die vanaf 2028 aan maximaal 350 asielzoekers plek biedt. Burgemeester en wethouders hebben deze week het COA laten weten mee te werken aan deze ontwikkeling. Hiermee zet het college de lijn voort die een jaar geleden al is uitgesproken: als er overeenstemming wordt bereikt over de koop van het perceel, staat het gemeentebestuur positief tegenover deze ontwikkeling. De gemeente maakt dit voorjaar nog concrete afspraken met het COA. Deze worden vastgelegd in een zogeheten bestuursovereenkomst en werkafspraken. Bij het proces om te komen tot een goede opvanglocatie betrekt het COA omwonenden en andere belanghebbenden actief. 

In Nederland is er een dringende noodzaak tot opvangplekken voor mensen die hun land ontvlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking. In samenspraak met de Gelderse gemeenten wordt continue onderzocht welke locaties in Gelderland geschikt zijn voor een vaste opvanglocatie. Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding van asielzoekers in Nederland. Deze organisatie heeft recent van het Ministerie van Justitie en Veiligheid akkoord gekregen om werk te maken van een nieuwe opvanglocatie op het terrein van de Michaelshoeve in Brummen.

Zorgvuldig en respectvol

Joeri Kapteijns, bestuurder van het COA, is enthousiast over de kansen die er liggen op het terrein van de Michaelshoeve. “We kunnen hier niet alleen menswaardige en duurzame opvang realiseren, maar ook een prachtig monument renoveren en voor de toekomst behouden voor Brummen”. Ook prijst hij de gemeente Brummen om mee te werken aan de plannen voor deze opvanglocatie. “Wij streven als COA naar stabiele opvang, zodat we verbinding kunnen maken met de omgeving. Onze bewoners kunnen daarmee onderdeel worden van de samenleving. Een opvanglocatie ten noorden van het dorp Brummen biedt voor ons bovendien ook kansen in de samenwerking met de al langer bestaande asielopvanglocatie in Zutphen.” Kapteijns laat weten dat COA er alles aan gaat doen om een zorgvuldig proces te doorlopen. “Dit willen we doen met veel respect voor de locatie, inwoners en ondernemers in de directe omgeving en alle overige inwoners”.

Moreel verplicht én kansrijk

Namens het college laat verantwoordelijk wethouder Timmer weten dat het gemeentebestuur het besluit om dit initiatief te steunen weloverwogen heeft genomen. “In Nederland hebben we met elkaar de morele plicht om vluchtelingen die in een asielprocedure zitten op een humane manier te huisvesten. Ook in Brummen voelen we dat zo. En zien we ook volop kansen. De initiatiefnemer gaat niet alleen op het terrein zorgen voor adequate opvang, maar ook het in verval geraakte monumentale hoofdgebouw wordt in ere hersteld.” Een ander argument om te besluiten mee te werken aan opvang op deze locatie is dat bij een aantal van maximaal 350 personen deze locatie onderdeel uit gaat maken van de vaste infrastructuur van COA. “Het AZC wordt daarmee self-supporting. Dat betekent dat het COA op het terrein zorg draagt voor professionele begeleiding maar ook zaken regelt op bijvoorbeeld het gebied van gezondheidszorg, taalonderwijs en veiligheid. Zaken die we als gemeente en samenleving zelf zouden moeten organiseren wanneer er minder asielzoekers opgevangen zouden worden.”

Samen plannen maken

Voor het gemeentebestuur is het cruciaal dat het COA bij het maken van de plannen de omgeving, ondernemers en andere belanghebbenden actief betrekt. “Dit is sowieso een verplichting die voortvloeit uit de Omgevingswet. En zeker bij deze specifieke ontwikkeling vinden we de actieve betrokkenheid van inwoners cruciaal. Daarom maken we daar in de bestuursovereenkomst met COA ook hele duidelijke afspraken over.” 

Wethouder Timmer laat weten dat als het gaat om de mogelijkheid voor iedereen om mee te denken over deze ontwikkelingen, hier afgelopen jaar al eerste stappen in zijn gezet. “We hebben goed geluisterd tijdens de bijeenkomsten en gesprekken die we in het voorjaar van 2024 hebben gehouden. We hebben zowel mensen gesproken die kansen zagen, als ook inwoners die hun zorgen hebben geuit. We vinden het belangrijk deze signalen serieus te nemen. Daarom hebben we in afstemming met de direct-omwonenden het onafhankelijke Bureau Beke uit Arnhem een opdracht gegeven. Dit bureau gaat in de komende weken verder onderzoeken welke kansen en risico’s een opvanglocatie met zich meebrengt. Dit doet Bureau Beke via een vragenlijst. Maar ook worden er diverse (groeps)gesprekken met inwoners en ondernemers gevoerd. Dit levert belangrijke informatie op waar wij en natuurlijk ook het COA in de komende tijd zorgvuldig rekening mee gaan houden.” 

De wethouder laat weten dat inwoners die vragen hebben over het besluit van de gemeente om mee te werken aan de ontwikkeling bij de Michaelshoeve, dit altijd kenbaar kunnen maken. “Een mailtje naar opvang@brummen.nl is dan genoeg.”   

Betrokkenheid

Nu duidelijk is dat COA eigenaar wordt van het perceel, gaat ook het maken van plannen beginnen. “Dit moet natuurlijk zeer zorgvuldig gebeuren. Daarom gaan wij de komende tijd niet alleen met het COA in gesprek, maar ook bijvoorbeeld de direct aanwonenden, school De Lans, ondernemers en andere organisaties,” licht wethouder Timmer toe. “Daarnaast krijgen buurtbewoners dus op korte termijn een vragenlijst toegestuurd, waarin zij kunnen aangeven welke risico’s zij zien bij deze toekomstige ontwikkeling. En welke acties of maatregelen dan nodig zijn.” De wethouder benadrukt dat er bij het vervolgproces voor iedereen voldoende gelegenheid is om op de hoogte te blijven en via een participatietraject mee te denken over de te maken plannen.

Ook de gemeenteraad wordt uiteraard op de hoogte gebracht van de actuele ontwikkelingen. “We betrekken de gemeenteraad dit voorjaar intensief bij de bestuursovereenkomst en de werkafspraken die we met het COA samen gaan vastleggen,” laat de wethouder weten. Op donderdag 6 februari praat ze tijdens het forum de raadsleden hierover bij. Ook licht een adviseur van Bureau Beke dan toe welke stappen zij zetten om in de komende weken te komen tot een zorgvuldige analyse van risico’s. Via het televisiekanaal van de lokale omroep VoorstVeluwezoom kan iedereen deze presentatie live volgen. 

Meer informatie 

“We vinden het belangrijk om goed met iedereen in gesprek te komen en alle ideeën, suggesties en sentimenten in beeld te krijgen, zodat wij, maar ook COA deze in het vervolgtraject kunnen meenemen,” laat wethouder Timmer tot slot weten. Ze verwijst iedereen daarom ook naar de gemeentelijke website, waar een speciale pagina is te vinden waar alle nu beschikbare informatie is te vinden. “We houden in de komende periode iedereen goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen, zodat iedereen tijdig kan meedenken en meepraten.” 

Zijn er echter op moment dringende vragen of suggesties? Dan kunnen deze gestuurd worden naar mailadres opvang@brummen.nl. Meer informatie leest u op www.brummen.nl/opvang en www.coa.nl.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=3223&cHash=73a7afedc065c9bd8612f7bca0e29838