Ga naar de inhoud

Kort ritje? Da’s zo gefietst! 

woensdag 21 augustus 2024

Net even wat vaker op de fiets naar het werk, de sportschool, vrienden, of de bakker. Heel veel mensen zouden het graag doen. Maar vaak wint de macht der gewoonte. Om mensen daarbij een zetje in de rug te geven doet gemeente Brummen mee met deze campagne. Want een kort ritje? Da’s zo gefietst. 

Nederland is al een echt fietsland. Een kwart van alle verplaatsingen in ons land gaat met de fiets. Dat is nergens in de wereld zo hoog. Ons land heeft bovendien meer fietsen dan inwoners. Toch is er ook nog veel te winnen. De helft van alle autoritten is korter dan 7,5 kilometer, en een derde korter dan 5 kilometer. Uit gedragsonderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat bijna 7 op de 10 intensieve autogebruikers vaker voor korte ritten de fiets zou willen pakken. 

Wethouder Pouwel Inberg is enthousiast over de campagne. "Fietsen is een uitstekend alternatief voor de auto voor korte ritten. Het is niet alleen handig, maar fietsen is goed voor je gezondheid, beter voor het milieu en je portemonnee. Dat is ook het doel van de campagne; bewustzijn vergroten en mensen op een positieve manier stimuleren voor korte ritjes vaker de fiets te nemen. Als het even kan pak ik zelf ook de fiets. Om naar m'n werk te gaan of de kinderen naar school te brengen. En daarnaast is het ook prachtig fietsen in onze gemeente.”

Mobiliteitsplan

Deze campagne sluit ook mooi aan bij het Mobiliteitsplan dat gemeente Brummen in juni heeft vastgesteld. Pouwel Inberg: "Onze mooie plattelandsgemeente is vooral gebaat bij toegankelijkheid. Prioriteit ligt dan vooral bij voetgangers en fietsers. Dat is belangrijk voor de gezondheid van onze huidige en toekomstige generaties en voor ons klimaat. Inwoners vinden dat zelf ook belangrijk, zo bleek uit het onderzoek dat we in het voorjaar hebben gehouden over mobiliteit. Daarom gaan wij dat de komende jaren stap voor stap uitvoeren. Denk aan een verdubbeling van het aantal verplaatsingen te voet en met de fiets in 2050 ten opzichte van 2020, veiligheid van fietsers (en wandelaars) en meer fietspaden. Daarnaast gaan we aan de slag met het op orde maken van de fietsvoorzieningen en zorgen we voor goede fietsstallingen bij stations, winkelcentra, supermarkten en sport- en gezondheidsvoorzieningen."

Mooie start

De campagne Da's zo gefietst is een mooi zetje in de rug om bij korte ritten de fiets te pakken. Wethouder Inberg roept inwoners daarom op: "Ga je naar je werk of nog even snel naar de winkel? Pak de fiets! Zo start je met een frisse blik en kom je weer lekker uitgewaaid thuis. En nu de scholen weer beginnen zou ik ouders willen oproepen: breng je kind op de fiets naar school. Je blijft niet alleen lekker fit. Het is ook leuk om samen te fietsen.” 

Meer weten? Kijk op www.daszogefietst.nl voor meer info.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=3059&cHash=48cfaf2d0b83f5bddaee7e4514ee379d