Ga naar de inhoud

Update over statushouders, ontheemden en vluchtelingen

vrijdag 12 juli 2024

“De gemeente Brummen neemt haar verantwoordelijkheid als het gaat om het opvangen van mensen uit andere landen, die vanwege onderdrukking, geweld of oorlog zijn gevlucht.” Waarnemend burgemeester Geert van Rumund benadrukte donderdagmiddag 11 juli tijdens een persgesprek en in een informatiebrief aan de gemeenteraad dat de gemeente zich blijft inspannen voor het adequaat huisvesten van statushouders en het opvangen van Oekraïners en vluchtelingen. “Wij doen dit vanuit medemenselijkheid. Als we zelf in nood zitten, willen we ook graag door anderen geholpen worden.” Van Rumund is onder de indruk als het gaat om de inspanningen die gemeente en ook samenleving doen als het gaat om hulp aan statushouders en ontheemden uit Oekraïne. 

Sinds kort is er een nieuw kabinet. De vier partijen die dit kabinet vormen hebben in een zogenoemde Hoofdlijnenakkoord opgeschreven dat ze de eerder dit jaar vastgestelde Spreidingswet willen intrekken. “Zover is het nog niet. Wat er met de Spreidingswet gebeurt is aan de Tweede en Eerste kamer. Zolang de Spreidingswet van kracht is handelt de gemeente Brummen in lijn met deze wet. Dat doen we in provinciaal verband en in nauwe afstemming de gemeenten en partners in onze regio “ aldus Van Rumund. “Als gemeente blijven we onze verantwoordelijkheid nemen. Er is landelijk een tekort aan opvang en zolang er geen oplossingen zijn voor een beheersbare instroom, staan we met elkaar voor de forse opgave om te werken aan voldoende opvangplekken.”

Op schema met opvang statushouders

Wethouder Ingrid Timmer is binnen het college verantwoordelijk voor de opvang van nieuwkomers in onze gemeente. “Sinds jaar en dag hebben we de taak om statushouders te huisvesten. Dat zijn feitelijk nieuwe inwoners van onze gemeente. Namelijk gevluchte personen die de hele asielprocedure hebben doorlopen en uiteindelijk een verblijfsvergunning hebben gekregen.” Timmer constateert dat ook dit voorjaar de gemeente erin geslaagd is voldoende statushouders te huisvesten. “Dit komt mede door de doorstroomlocatie bij de Michaelshoeve. We huren daar voor een periode van 2 jaar paviljoen Heliant en hebben daar plek voor maximaal 26 statushouders. Nieuwe inwoners die vanuit die locatie weer doorstromen naar een passende (huur)woning in onze gemeente. Daarnaast bieden we begeleiding  en starten we het inburgeringstraject op. Ik heb veel waardering voor alle professionals, maar ook de vele betrokken vrijwilligers, die hierbij een belangrijke rol vervullen.”   

De aanhoudende oorlog in Oekraïne betekent ook dat de opvang van ontheemde Oekraïners een taak is die inzet van de gemeente Brummen blijft vragen. “We zijn erin geslaagd op verschillende plekken tijdelijke huisvesting voor deze groep mensen te realiseren. Denk aan de tijdelijke woningen bij De Veldkant in Eerbeek en in panden bij het Graaf van Limburg Stirumplein en de Ambachtstraat in Brummen.” Timmer realiseert zich dat zolang de oorlog voortduurt, het huisvesten van deze ontheemden van belang blijft. “Hoewel deze groep mensen goed zijn ondergebracht, vraagt het van onze organisatie nog wel de nodige inzet. Zo kijken we op dit moment hoe we op een praktische manier een nieuwe landelijke richtlijn kunnen uitvoeren, waarbij het gaat om het innen van een eigen bijdrage voor gas, water en elektra door de Oekraïense ontheemden die worden opgevangen in een gemeentelijke opvanglocatie.” 

Woningen bouwen 

Als wethouder die verantwoordelijk is woningbouw is Timmer blij met de behaalde resultaten in de afgelopen jaren. “Er is in ons land een tekort aan woningen en we doen ons best om daar binnen onze mogelijkheden in te voorzien. In het belang van al onze inwoners, maar vooral ook voor jongeren, starters en senioren. De stappen die worden gezet zijn bemoedigend. Maar binnen die inspanning hebben we ook de verantwoordelijkheid om opvang te regelen voor ontheemden en een passende woning voor statushouders. Ik ben blij dat we inmiddels als organisatie hierop berekend zijn. We hebben de beheerorganisatie robuuster gemaakt. Zo beschikken we voor de gemeentelijke opvanglocaties over een locatiemanager en twee parttime medewerkers.” 

Mogelijke ontwikkeling asielzoekerscentrum

Februari dit jaar werd duidelijk dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) met de eigenaar van het perceel van de Michaelshoeve in overleg is over verkoop van het terrein. Dit met de intentie om hier op termijn voor een langere periode asielzoekers op te vangen. Vluchtelingen die de eerste screening bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben doorlopen en waarvan de asielprocedure loopt. “Het was duidelijk dat met name de mogelijke realisatie van een AZC veel vragen opriep bij de informatieavonden eerder dit jaar,” laat verantwoordelijk wethouder Timmer weten. “We zitten zelf niet aan tafel bij deze onderhandelingen, maar zijn zeker een gesprekspartner zodra er overeenstemming is bereikt. Als gemeente spelen we immers een rol als het gaat om ruimtelijke ordening. Een opvanglocatie moet immers passen (of passend gemaakt worden) binnen het gemeentelijke bestemmingsplan (tegenwoordig Omgevingsplan). En ook vervult de gemeente een belangrijke rol als het gaat om de leefbaarheid in een gemeenschap, dorp of gemeente.” Mocht het zover komen, dan worden hierover volgens de burgemeester zekere heldere afspraken gemaakt in een bestuursovereenkomst tussen COA en de gemeente.

In afstemming met de direct-aanwonenden van het perceel van de Michaelshoeve, doet de gemeente alvast het nodige voorwerk. Wethouder Timmer: “We willen nu alvast allerlei aspecten van leefbaarheid en de mogelijke impact van zo’n AZC-vestiging in beeld brengen. Dit om zo een soort van nulmeting te hebben om het gesprek met het COA ook daadwerkelijk op inhoud te kunnen voeren en ook bij de eventuele komst van een AZC hierop te kunnen monitoren.” We zijn met omwonenden en andere direct-belanghebbenden in overleg over de inhuur van een deskundig en onafhankelijk bureau. Ook laat de wethouder weten dat er een nagedacht wordt over het instellen van een klankbordgroep. “Het is fijn om een kleine groep betrokkenen te hebben die wil meekijken en meedenken. Buurtbewoners, ondernemers en betrokken inwoners. Zo worden we als gemeentebestuur goed gevoed met wensen en ideeën, zodat we zodra dat aan de orde is ons sterk kunnen maken voor een goede inpassing van een eventueel asielzoekerscentrum in onze gemeente.”

Informatie

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om iedereen zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Belangrijke plek daarbij is de speciale informatiepagina www.brummen.nl/opvang. Daar is veel achtergrondinformatie te vinden. Waaronder ook een rubriek met antwoord op veelgestelde vragen. En de raadsinformatiebrief die het college deze week aan de gemeenteraad heeft gestuurd. 

Zijn er vragen of concrete suggesties over op dit onderwerp? Dan kunnen deze gestuurd worden naar het mailadres opvang@brummen.nl

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=3034&cHash=487f3b320c2f9538f370d9377c5265df