Ga naar de inhoud

Wethouder: "bewegen is belangrijk voor het brein"

donderdag 19 september 2024

Ze maakte er geen geheim van: vol overtuiging gaf ze gisterochtend met een fluitsignaal de aftrap van een bijzondere beweegworkshop in sportzaal Rhienderoord in Brummen. Wethouder Ingrid Timmer is doordrongen van het belang van bewegen, ook voor het brein. "Wat mooi dat niemand minder dan Olga Commandeur naar Brummen is gekomen om ter ere van Wereld Alzheimerdag met zoveel mogelijk inwoners in beweging te komen.“ Met tevredenheid zag de wethouder dat ruim 70 inwoners aanwezig waren. Ontspannen bewogen zij mee op de muziek, onder de inspirerende begeleiding van Commandeur.

Vanwege Alzheimerdag worden er in de regio diverse activiteiten georganiseerd. Zo is er een vrijdagochtend 20 september nog een presentatie voor professionals en andere belangstellenden over de methode 'Focussen'. De presentatie wordt gegeven door Rinske Aarnoudse, psychomotorisch therapeut bij de Waalborg. "Het is belangrijk dat er aandacht is voor dementie en de impact daarvan," laat Timmer weten. "Bewustwording is belangrijk. Dementie treft door de vergrijzing steeds meer mensen. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt deze slopende hersenziekte." Timmer zelf heeft meer inzicht in deze ziekte gekregen dankzij de dementiebril. "Dat is een Virtual Reality-bril waarmee je via een 360 graden simulatiefilm in de huid kruipt van iemand met dementie. Dit is heel leerzaam en vergroot het begrip voor iemand die geheugenverlies heeft." 

Samen in beweging

Thema van Wereld Alzheimerdag 2024 is ‘Samen in Beweging’. Diverse organisaties in de regio hebben de krachten gebundeld en uiteenlopende activiteiten georganiseerd in de regio Oost-Veluwe. De beweegworkshop met Olga Commandeur werd woensdag niet alleen gehouden in Brummen, maar ook in Apeldoorn en Hattem. "Fijn dat er zoveel mensen zijn gekomen om mee te doen," constateerde Timmer. Ze biechtte op dat ze dankzij haar werk als wethouder de laatste tijd veel geleerd heeft over dementie. "En ik heb dat ook omgezet in daden. Want ik weet nu dat bewegen belangrijk is voor lijf en leden. En belangrijk is om je brein gezond te houden. Daarom sport ik tegenwoordig ook twee keer per week".

Geheugensteunpunt

Alzheimer Nederland werkt met hart en ziel aan een beter leven met dementie en een toekomst zonder dementie. En ook in de gemeente maken we daar werk van. Zo is er in onze gemeente een speciaal steunpunt actief voor hulp en ondersteuning bij dementie en geheugenverlies. Informatie hierover is te vinden op www.netwerkdementie.nl/geheugensteunpunt-brummen.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?cHash=1d1f97446ec91e1a6591eae0866b7e6f&tx_news_pi1%5Bnews%5D=3099