Ga naar de inhoud

Debat Perspectiefnota: heldere en unanieme koers

vrijdag 21 juni 2024

Niet rond de klok van 23 uur, maar bijna 3 uur eerder, hamerde waarnemend burgemeester Geert van Rumund gisteravond de vergadering over de Perspectiefnota 2025-2028 af. De voortvarend verlopen vergadering bracht veel eensgezindheid tussen de zes raadsfracties aan het licht. Dit resulteerde in een unaniem aangenomen Perspectiefnota. Eerder op de avond werd zelfs zonder debat unaniem besloten de jaarstukken 2023 vast te stellen en in te stemmen met de eerste bestuursrapportage over het lopende begrotingsjaar 2024. De raadsleden hebben vertrouwen in de koers van de gemeente en zien het gemeentelijk huishoudboekje (de programmabegroting) in het najaar dan ook met vertrouwen tegemoet. 

Maar natuurlijk kwamen er ook inhoudelijke verschillen in het raadsdebat aan de orde. Deze werden benadrukt in de algemene beschouwingen van de zes fractievoorzitters bij het begin van de vergadering. Dit resulteerde uiteindelijk in het indienen van één tekstwijziging (amendement) en vijf oproepen (moties) aan het college. Het amendement haalde met gemak de eindstreep, maar van de vijf moties werden er gedurende het debat er drie ingetrokken. De twee overgebleven moties kregen wel steun en daarmee een vervolg in de uitvoering. 

Stimulans voor cultuur

De tekstwijziging die unaniem werd aangenomen gaat over de nog volgende week door de gemeenteraad vast te stellen cultuurvisie. Duidelijk is dat raadsbreed deze visie wordt toegejuicht. Maar de raad vindt het ook belangrijk dat er voldoende middelen zijn om de visie ook echt tot uitvoer te brengen. Daarom besloot de raad via een tekstwijziging om 79.000 euro uit de post 'coronareserve' te halen en voor cultuur te oormerken. Dit bedrag kan later dit jaar bij het uitvoeringsplan worden ingezet voor culturele projecten. Bedoeling is dat dit bedrag evenredig wordt verdeeld over de komende vier jaar (de looptijd van het uitvoeringsprogramma). 

Aangenomen moties

Hoewel er binnen de Brummense gemeenteraad veel waarde wordt gehecht aan het hebben van heldere kaders (visies), wordt ook door een meerderheid van de raad geoordeeld dat in de komende periode vooral het accent op de uitvoering van vastgestelde visies moet liggen. Daarom wordt het college via een motie opgeroepen geen extra ambtelijke capaciteit in te zetten voor het opstellen van nieuwe (lokale) visies. Raadsbreed werd besloten gebruik te maken van een trainingsprogramma van ProDemos. Dit kosteloze programma is beschikbaar om nieuwe inwoners (statushouders) te ondersteunen in hun kennismaking met de lokale democratie. De raadsleden gaan hier samen met de raadsgriffie zelf invulling aan geven. Er wordt dan geen beroep gedaan op schaarse ambtelijke capaciteit. Met deze actie wil de raad nieuwe inwoners niet alleen welkom heten, maar vooral ook extra ondersteunen om kennis te maken met de lokale democratie en invulling te geven aan burgerschap.

Wel debat, geen besluit

De drie moties die in stelling werden gebracht, maar tijdens het raadsdebat werden ingetrokken, hadden betrekking op uiteenlopende onderwerpen. De PvdA-fractie kwam met een motie met de titel 'toegankelijk Brummen'. Hierin roept het op om een gehandicaptenraad in te stellen. Nadat wethouder Cegerek haar plannen voor een lokale inclusieagenda had toegelicht, was dit reden voor deze fractie om de motie in te trekken. Dit met het vertrouwen dat de strekking van de motie in het inclusiebeleid wordt meegenomen. Het CDA maakte zich in het debat sterk voor de positie van het Geheugensteunpunt. Het belang en de waardering voor het steunpunt werd door de politieke partijen breed gedeeld. Duidelijk werd dat wethouder Timmer eveneens waarde hecht aan deze algemene voorziening en deze tracht zo goed mogelijk te faciliteren. De derde motie die de eindstreep niet haalde ging over het voorkomen van geluidsoverlast van padelbanen in de buitenlucht. Over de mogelijke komst van padelbanen is nog geen eigen gemeentelijk beleid vastgesteld. Maar het antwoord van wethouder Inberg stelden de indieners wel gerust dat er zorgvuldig wordt gehandeld en dat de motie op dit moment te vroeg komt om er een afgewogen besluit over te nemen. 

Veel thema's

Hoewel het aantal moties en amendementen bij deze raadsbehandeling minder is dan gebruikelijk, kwamen er wel veel uiteenlopende onderwerpen ter sprake. Zo blijkt dat veel raadsleden begaan zijn met de toekomst van de veerpont. Ook steunden veel raadsleden de oproep van CDA om (nu vermoedelijk de landelijke Spreidingswet weer ingetrokken gaat worden) toch als gemeente Brummen een maximale inspanning te blijven doen om vluchtelingen in onze gemeente op te vangen. Ook woningbouw, kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening, realisatie van  belangrijke projecten in Eerbeek en de succesvolle pilot met het gebiedsgericht werken kwamen meerdere malen aan bod.

De gemeenteraad complimenteerde college en medewerkers met het zorgvuldig en goed leesbare document. Een compliment die door verantwoordelijk wethouder Van de Graaf dankbaar in ontvangst werd genomen en wordt doorgeleid naar de ambtelijke organisatie. Op de pagina van de gemeenteraad is binnenkort de besluitenlijst van deze vergadering te vinden. Ook is het debat terug te kijken op het youtubekanaal van de lokale omroep (deel 1 en deel 2 van de vergadering).

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?tx_news_pi1%5Bnews%5D=3015&cHash=1a6ebff524ae314ebc9a418f00048f3f