Ga naar de inhoud

Werken aan plan toekomst Oranje Nassauplein

zondag 6 oktober 2024

De participatiebijeenkomst over de toekomst van het Oranje Nassauplein op 23 september krijgt begin 2025 een vervolg. In de tussentijd gaat de gemeente, samen met adviesbureau SAB, aan de slag met de vragen, signalen en ideeën die deze avond heeft opgeleverd. Dit alles moet uiteindelijk in 2025 leiden tot een heldere visie die duidelijkheid geeft welke (ruimtelijke) ontwikkelingen op het Oranje Nassauplein mogelijk zijn.  

De avond werd vorige week maandag goed bezocht, zowel door buurtbewoners als ondernemers en vastgoedeigenaren. Door de gemeente en door een deskundige van SAB werd de huidige situatie van het plein geschetst: een levendige plein dat ruim 10 jaar geleden is gerenoveerd. Het inrichtingsplan is destijds gemaakt door de gebruikers van het plein zelf: de ondernemers, bewoners en marktkooplieden. De vereniging van eigenaren van de complexen op het plein heeft een financiële bijdrage geleverd aan het plein in de vorm van het verhoogd zitelement. Ook ondergronds is er toen een belangrijke stap gezet: een infiltratiekelder zorgt ervoor dat wateroverlast in dit deel van Eerbeek tot een minimum beperkt blijft. 

Kernwinkelgebied

In de daarop volgende jaren zijn er diverse stappen gezet om de leefbaarheid van het centrumgebied van Eerbeek te verbeteren. Landelijk is een tendens zichtbaar dat er winkelruimtes leeg komen te staan. Via een ruimtelijke economische visie is daarom in 2017 gekozen om winkels in Eerbeek te bundelen in een compact kernwinkelgebied. Ook aan de hand van het nieuwe bestemmingsplan dat in het jaar daarna volgde én de nieuwe structuurvisie voor centrum en beek (2021) werden plannen gemaakt om de leefbaarheid en het toekomstperspectief voor detailhandel in het papierdorp te versterken. 

Hoewel het accent op het kernwinkelgebied rondom het plein aan de Stuijvenburchstaat ligt, is de laatste tijd duidelijk geworden dat er onduidelijkheid is over wat het perspectief is voor met name het (toekomstig) gebruik van de panden aan het Oranje Nassauplein. 

Tussenstap

In de participatiebijeenkomst vorige week werden door verschillende bezoekers vragen gesteld over de gemaakte keuzes tot dusver. Voordat het participatieproces een volgende stap kan zetten, is het belangrijk dat op de gestelde vragen een duidelijk antwoord komt. Reden voor de gemeente om alle ontvangen informatie en gestelde vragen goed in beeld te brengen en in overweging te nemen. Onderdeel van deze tussenstap is ook het voeren van gesprekken met diverse partijen in het plein. 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/werken-aan-toekomstperspectief-oranje-nassauplein