Ga naar de inhoud

Voorkom dat u slachtoffer wordt van woninginbraak

woensdag 19 juni 2024

Vandaag is het European Focus Day. Deze dag is een initiatief van het EUCPN, het Europese netwerk voor criminaliteitspreventie, die met dit jaarlijkse evenement op de derde woensdag van juni aandacht wil vragen voor het voorkomen van woninginbraken. 

Woninginbraak is een aangrijpende gebeurtenis voor de slachtoffers. Daarom doet de politie er alles aan om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan, zeker met de vakantieperiode die weer in aantocht is. Samen met onder meer de gemeente en woningcorporaties En natuurlijk met u! 

Om inbrekers op heterdaad te kunnen betrappen, heeft de politie uw hulp nodig. Bel altijd 112 als u in uw buurt iets verdachts ziet of hoort. Wees alert op elke vreemde situatie, ook al lijkt het voor u onbelangrijk. Let op personen die niet in uw buurt thuishoren en die bijzonder veel aandacht hebben voor de huizen en/of de omgeving. Noteer hoe ze eruit zien. En noteer ook merk, type en kenteken van hun voertuigen. Zo maken we samen een vuist tegen woninginbraak!

Andere preventietips

Als u zelf preventiemaatregelen treft, heeft u minder kans op een woninginbraak. 

  • Doe alsof u thuis bent. Ruim het huis niet extra op maar laat bijvoorbeeld bekers en borden op het aanrecht en de eettafel achter. Zorg dat iemand de post opruimt en dat er een auto op de oprit staat. Gebruik tijdschakelaars op uw verlichting.
  • Maak het de inbreker moeilijk. Goed hang- en sluitwerk is belangrijk. Zorg dat u altijd alles goed afsluit. Ook als u maar even weg bent. Laat geen opstapjes zoals kliko’s en ladders buiten staan. Plaats buitenlampen, bijvoorbeeld met een bewegingssensor: inbrekers werken niet graag op een verlichte plek. Doe ook uw tuinhek en de schuur op slot.
  • Leg waardevolle spullen of autosleutels uit het zicht van voorbijgangers. Plak geen briefje op de deur dat u er even niet bent. Hang geen adreslabel aan uw sleutel. Verstop geen sleutel buiten uw huis. Deurmatten en bloempotten zijn geen geheime plaatsen.
  • Toch ingebroken of een poging gedaan? Doe altijd aangifte. De politie kan dan een onderzoek instellen en gerichter surveilleren. Met uw aangifte kan een aangehouden verdachte mogelijk vervolgd worden. U kunt aangifte doen via www.politie.nl/aangifte, of door een afspraak te maken via 0900 – 8844. 
  • Kijk voor meer informatie op de volgende sites:

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/voorkom-dat-u-slachtoffer-wordt-van-woninginbraak