Ga naar de inhoud

Tijdelijk onderdak voor Oekraïners in Empe

donderdag 24 oktober 2024

Wij gaan ongeveer 40 ontheemden uit Oekraïne huisvesten in het pand aan de Rijksweg 5 in Empe. Voor een periode van 5 jaar wordt dit pand gehuurd. Met deze stap dragen wij bij aan de (landelijke) opgave om mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten een veilig onderkomen te bieden. Daarnaast zien we ook kans om dit pand (na afloop van de oorlog in Oekraïne) in te zetten voor andere doelgroepen. 

Op dit moment vangen wij 95 Oekraïners op. Dit gebeurt met opvangplekken aan de Veldkantweg in Eerbeek en aan de Ambachtstraat en Graaf van Limburg Stirumplein in Brummen. Daar komen binnenkort dus 40 plekken bij, wanneer het pand aan de Rijksweg 5 in Empe gereed is gemaakt voor bewoning. 

Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de opvang van deze gevluchte mensen. Maar ook is het een wettelijke plicht om voldoende opvang te regelen. De gemeente heeft recent van de rijksoverheid de vraag gehad om een extra bijdrage te leveren aan de huisvesting van Oekraïense ontheemden. De taakstelling van Brummen was 126 en bedraagt nu 170 personen. Met de locatie in Empe zet Brummen een flinke stap naar dit streefgetal. 

Huisvesting

Op dit moment staat het pand aan de Rijksweg 5 in Empe leeg. De gemeente heeft overeenstemming met de eigenaar om het gebouw voor 5 jaar te huren en geschikt te maken voor bewoning. Het is de bedoeling dat het huisvesting gaat bieden aan ongeveer 40 personen. Ook is er de mogelijkheid om de huur met 5 jaar te verlengen. Hoe lang de appartementen nodig zijn voor de opvang van Oekraïense ontheemden hangt af van de ontwikkeling van de oorlog in Oekraïne. Maar duidelijk is dat zodra de opvang niet meer nodig is, deze appartementen in de toekomst beschikbaar komen voor doelgroepen zoals starters. In de ogen van het gemeentebestuur een mooie impuls voor het dorp Empe. 

Bijeenkomst in Empe

Direct na het collegebesluit hebben de direct aanwonenden een brief ontvangen zodat ze tijdig van deze ontwikkeling op de hoogte zijn. Ook  andere partnerorganisaties die een rol vervullen in de opvang en begeleiding van de Oekraïense ontheemden zijn geïnformeerd. Op dinsdag 5 november organiseren wij ook een inloopbijeenkomst. Deze vindt plaats in het pand aan de Rijksweg 5 in Empe. Tussen 18.30 en 20.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom om binnen te lopen, informatie te bekijken en vragen aan de aanwezige medewerkers te stellen. Vooraf aanmelden voor deze inloopbijeenkomst is niet nodig.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/tijdelijk-onderdak-voor-oekrainers-in-empe