Ga naar de inhoud

“Spoorzone in Eerbeek: impuls voor het dorp”

donderdag 10 oktober 2024

Als verantwoordelijk wethouder voor het programma Eerbeek-Loenen 2030 is Steven van de Graaf blij met de plannen voor de Spoorzone. “Het Voorlopig Ontwerp voor de herinrichting van het Elis Ligtleeplein en het Beekpad is klaar. We werken dit nu uit in een Definitief Ontwerp, zodat in het najaar van 2025 daadwerkelijk de schop in de grond gaat”. 

Op deze speciale webpagina vindt u veel informatie over de verschillende projecten waaraan de gemeente werkt in Eerbeek. Eén daarvan is de Spoorzone. “We werken met elkaar aan een leefbaar en toekomstbestendig dorp. Een belangrijk gebied dat een impuls verdient is de spoorzone. Van de Graaf benadrukt dat er meer gaande is om de vitaliteit en de aantrekkelijkheid van het papierdorp te versterken. “Het beter beleefbaar maken van de Eerbeekse beek, het opknappen van de openbare ruimte, het aanleggen van een toeristisch opstappunt en het ontwikkelen van vrijgekomen terreinen moeten gaan zorgen voor een aantrekkelijker centrum van Eerbeek,” aldus de wethouder.

Stationsomgeving

Om de leefbaarheid en de vitaliteit van het dorp te versterken wordt ook de omgeving van het station verbeterd. Er is een Voorlopig Ontwerp gemaakt voor de stationsomgeving. Dit in nauwe samenspraak met de Eerbeekse samenleving. “Niet alleen krijgt het plein een kwaliteitsimpuls, we willen het gebied ook aantrekkelijker maken voor het ontvangen van toeristen. Dit door aanleg van een zogenoemd toeristisch opstappunt. Ook onderzoeken we de mogelijkheid van een PAK-huis. Een multifunctioneel gebouw dat ruimte biedt aan een papiermuseum en aan sociaal maatschappelijke functies zoals bibliotheek, buurthuis en overheidsinformatiepunt,” aldus Van de Graaf.

Planning

Van de Graaf kijkt met tevredenheid terug op het interactieve proces dat is doorlopen. “Het plan is uitgebreid besproken met de betrokkenen. We gaan het Voorlopig Ontwerp nog dit najaar verder uitwerken tot een Definitief Ontwerp.” De wethouder voorziet dat in de eerste maanden van 2025 de voorbereidingen worden getroffen voor de uitvoering van het plan. “Ik hoop dat we na de zomervakantie in 2025 daadwerkelijk met de uitvoering van het plan starten.” 

Kerstenterrein

Aanvankelijk was ook het Kerstenterrein ook onderdeel van dit project. Maar op dit moment vindt onderzoek plaats naar wat de beste invulling is voor dit terrein. Dan zal ook dit gebied heringericht gaan worden. De Eerbeekse beek, die door dit gebied loopt, krijgt dan een meer prominente rol. De plannen voor dit gebied pakken we op als we de resultaten van het onderzoek hebben. Naar verwachting in het voorjaar 2025. Om te voorkomen dat de herinrichting van bijvoorbeeld het Elis Ligtleeplein onnodig wordt vertraagd, is het Kerstenterrein losgekoppeld van de ontwikkeling van de Spoorzone. 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/spoorzone-in-eerbeek-impuls-voor-het-dorp