Ga naar de inhoud

Gemeenteraad: genomen en nog te nemen besluiten

donderdag 5 september 2024

In deze septembermaand neemt de gemeenteraad op 2 momenten besluiten. Zo werden er vanavond al enkele besluiten door de gemeenteraad genomen. Dit gebeurde direct aansluitend aan de 3 raadsfora. De tweede besluitvormende raadsvergadering in september is op donderdagavond 19 september. Dan staan er nog 3 raadsvoorstellen op de agenda. Ook deze raadsvergadering is openbaar en begint die avond om 20.00 uur in de raadszaal.

Vandaag werden er 4 besluiten met een hamerslag van waarnemend burgemeester Van Rumund bekrachtigd. Zo stelde de raad haar eigen vergaderschema voor volgend jaar vast. Ook in 2025 is de donderdagavond dé vergaderavond van het Brummense algemeen bestuur. Ook stemde de raad in met het voorstel om het regionaal beleidsplan 2025-2028 van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland vast te stellen. Onderdeel van het besluit was ook het vierjaarlijkse regionaal risicoprofiel. Dit profiel bevat een overzicht van de aanwezige risicovolle situaties en de soorten incidenten die zich kunnen voordoen in de regio. Een derde document in dit voorstel is het Dekkingsplan. Dit plan geeft weer een beeld hoe de inzet van de regionale brandweerorganisatie in de komende jaren is geregeld. 

Eveneens stelde de gemeenteraad unaniem en zonder debat de Nota Reserves en Voorzieningen 2024 vast. Deze nota geeft de spelregels weer voor het instellen, wijzigen en opheffen van reserves en voorzieningen. Het besluit is vooral een actualisatie van de nota uit 2023. In de nieuwe versie zijn enkele genomen raadsbesluiten over voorzieningen en reserves in het afgelopen periode verwerkt. Tot slot nam de raad een besluit over het bezwaarschrift tegen een besluit over de gemeentelijke grondstrategie 2020-2030. 

Agenda vergadering 19 september

Over 3 onderwerpen die tijdens de raadsforum van 5 september aan bod kwamen willen de raadsleden nog met elkaar in debat gaan voordat zij hierover een besluit nemen. Het gaat allereerst om de vaststelling van een principebesluit over de nieuwe verordening Rioolrecht 2025. Een ander raadsvoorstel op de agenda is het vaststellen van de onderzoeksopzet voor het opstellen van een rapport over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Brummen. De raad heeft het college eerder dit jaar hiertoe een bestuurlijke opdracht gegeven. Doel is om dit onderzoek uiterlijk maart volgend jaar aan de raad te presenteren.

Het derde raadsvoorstel dat op donderdag 19 september aan bod komt is de gemeentelijke reactie op het rapport “Gemeenschappelijke Regeling Regio Stedendriehoek: Samenwerking vraagt duidelijkheid’. Dit rapport is opgesteld in samenwerking tussen de rekenkamercommissies van de 8 gemeenten die samen de Regio Stedendriehoek vormen. 

Vergaderstukken 

Naast deze drie concrete raadsvoorstellen kent de agenda van 19 september nog enkele vaste agendapunten, waaronder de vragenronde. Bij de vragenronde kunnen raadsleden een korte inhoudelijke vraag stellen aan de aanwezige wethouders en burgemeester. De vergaderstukken voor de vergadering van 19 september zijn binnenkort te raadplegen en downloaden via de website www.brummen.nl/gemeenteraad. 

Ook weer... raadsontmoeting

Voor aanvang van de vergadering op 19 september kan iedereen weer in de hal van het gemeentehuis in gesprek met individuele raadsleden. Wilt u een signaal of mening afgeven aan raadsleden? Of in gesprek gaan over een onderwerp dat voor u belangrijk is? Dat kan van 19.30 tot 20.00 uur. Ontmoeting tussen inwoners en raadsleden staat hierbij centraal. En natuurlijk staat er koffie en thee voor u klaar. U kunt zo binnenlopen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/raad-genomen-en-nog-te-nemen-besluiten