Ga naar de inhoud

Prioriteit mobiliteitsvisie bij wandelaar en fietser

donderdag 23 mei 2024

Met de concept-Mobiliteitsvisie is het College van B&W niet over één nacht ijs gegaan. Het rapport dat burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad hebben aangeboden is in nauwe samenspraak met inwoners en betrokken organisaties tot stand gekomen. “We zijn erg tevreden met het resultaat,” laat wethouder Pouwel Inberg namens het college weten. “De visie geeft een duidelijke richting aan wat onze prioriteiten moeten zijn als het gaat om verkeer, vervoer en mobiliteit in onze gemeente. Als de gemeenteraad in juni de visie vaststelt, gaan we met veel enthousiasme aan de slag met een uitvoeringsplan. Daarin staat welke maatregelen de gemeente in de komende jaren stap voor stap gaat uitvoeren.”

Samen met zijn collega-wethouder Steven van de Graaf is Inberg verantwoordelijk voor de visie zoals die nu op de vergadertafel van de raadsleden ligt. “Er is een intensief participatietraject gevolgd. Veel inwoners zijn betrokken. Meer dan 700 inwoners hebben in het voorjaar van 2023 een vragenlijst ingevuld, en ook velen hebben dit voorjaar één van de vijf informatieavonden bezocht. We hebben daarbij veel positieve en waardevolle reacties gehoord,” aldus Inberg. Diverse organisaties, waaronder VVN, fietsersbond en de wijk- en dorpsraden, zijn ook gedurende het traject actief betrokken geweest. “Het maakt dat er nu een document ligt met heldere doelen en uitgangspunten. Het beschrijft onze ambities voor de komende jaren. Een inspirerende stip op de horizon om samen naar toe te werken.”

Duurzaam, veilig en bereikbaar

Wat zijn dan die speerpunten in de mobiliteitsvisie? “Onze mooie plattelandsgemeente is vooral gebaat bij toegankelijkheid. Prioriteit ligt dan vooral bij voetgangers en fietsers. Maar ook vinden we het belangrijk dat mindervaliden veilig aan het verkeer kunnen deelnemen, dus ook dat is een belangrijk thema.” Inberg vervolgt: “In totaal hebben we uiteindelijk met elkaar 18 ambities opgeschreven. Deze hebben te maken met een duurzaam en toekomstgerichte gemeente. Denk daarbij aan vrij liggende fietspaden, een loop- en wandelnetwerk, een ambitieus parkeerbeleid en goed openbaar vervoer. Maar ook zijn er ambities als het gaat om verkeersveiligheid, zoals 30 kilometerzones in de bebouwde kom, voorrang voor langzaam verkeer en inzet over onderwijs en voorlichting”. De derde groep ambities raakt de bereikbaarheid. “Dan moet je denken aan een hoofdverkeersstructuur om alle kernen heen en het tegengaan van ongewenst doorgaand verkeer.”

Hoe verder? 

Vermoedelijk op donderdagavond 13 juni bespreekt de gemeenteraad de conceptvisie. Wanneer de raad de visie op 27 juni vaststelt, start het college direct met het vervolgtraject. “We gaan dan op basis van de visie een concreet uitvoeringsplan maken. Dat betekent dat we enkele belangrijke vervolgonderzoeken starten, maar ook dat we concrete maatregelen en projecten benoemen die we stap voor stap in de komende jaren gaan uitvoeren. Natuurlijk willen we hierbij inwoners en betrokken organisaties opnieuw actief betrekken.” 

Meer weten?

De conceptvisie en alle relevante achtergrondinformatie over de mobiliteitsvisie is te vinden op de themapagina Mobiliteit.  

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/prioriteit-mobiliteitsvisie-bij-wandelaar-en-fietser