Ga naar de inhoud

Perspectiefnota: scherp ramen en ambities behouden

donderdag 23 mei 2024

“Scherp op de wind varen. En op de juiste momenten aan het stuur trekken”. Op deze beeldende manier beschrijft het college van burgemeester en wethouders de wijze waarop de gemeente omgaat met een periode waarin het minder geld krijgt van de Rijksoverheid. “We hebben kritisch naar onze begroting gekeken. We willen onze uitgaven realistisch en scherp ramen. Zo kunnen we pijnlijke bezuinigingen voorkomen én blijvend werken aan onze ambities,” aldus verantwoordelijk wethouder Steven van de Graaf.

Al enige tijd hangen er donkere wolken boven het financiële huishoudboekje van de 342 gemeenten in Nederland. “Essentie daarvan is dat het Rijk veranderingen doorvoert, die er toe leiden dat gemeenten vanaf 2026 minder geld van de Rijksoverheid ontvangen. Dit wordt ook wel het ravijnjaar genoemd. Voor Brummen betekent dit vooruitzicht zo’n 3 miljoen euro minder inkomsten. Terwijl de taken die bij gemeenten worden neergelegd niet minder worden.” Van de Graaf vervolgt: “Dit voorjaar hebben we hierover gesproken met de gemeenteraad en een oplossingsrichting afgesproken. Die komt er op neer dat we de lucht uit de begroting halen. Dat betekent nog scherper onze inkomsten én uitgaven ramen. Dit doen we zorgvuldig. We kijken hierbij naar de ervaringscijfers van de afgelopen 3 jaar. Maar ook vergelijken we Brummen kritisch met een aantal vergelijkbare gemeenten.” 

Ambities behouden

Van de Graaf is tevreden met het resultaat dat hij nu aan de gemeenteraad heeft aangeboden. “We zijn met deze werkwijze in staat om de terugval in inkomsten goed op te vangen. En we kunnen onze ambities zoveel mogelijk overeind houden. Denk aan het voortvarend bouwen van woningen, investeren in klimaat en duurzaamheid of het bestrijden van armoede. Of aan de opvang van vluchtelingen en statushouders en werk maken van goede jeugdzorg. Maar ook investeren we volop in het centrum van Eerbeek en in het toerisme.”

Potje achter de hand

Onderdeel van de koers die het college nu voorstelt is het instellen van een behoedzaamheidsreserve. “Door scherper te ramen, gaan we uit van realistische budgetten. Maar er kunnen zich ook incidenteel tegenvallers voordoen. Dan is het belangrijk dat we beschikken over een potje zodat we die tegenvallers kunnen opvangen.” Voor de komende vier jaar schetst de Perspectiefnota positieve uitkomsten. Van de Graaf: ”We willen met elkaar Brummen gezond houden. Ook financieel. Het is nu aan de gemeenteraad om onze werkwijze te bespreken. Door het vaststellen van de Perspectiefnota 2025-2028 geeft de raad richting aan het opstellen van de begroting later dit jaar.”  

Gemeenteraad aan zet

Op woensdag 5 juni bespreekt de gemeenteraad de Perspectiefnota in een speciaal raadsforum. Ook de eerste bestuursrapportage over 2024 en de jaarstukken over 2023 liggen dan op de vergadertafel van de raadsleden. Iedereen kan en mag die avond vanaf 19 uur meepraten met de gemeenteraad over de gemeentelijke financiën. De besluitvorming over deze documenten vindt plaats op donderdag 20 juni. Om 16 uur start dan een extra lange vergadering, die speciaal voor de besluitvorming over deze belangrijke documenten is gereserveerd. De concept-perspectiefnota 2025-2028 en de eerste bestuursrapportage 2024 kunt u lezen op deze speciale themapagina op de gemeentelijke website.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/perspectiefnota-scherp-ramen-en-ambities-behouden