Ga naar de inhoud

Pas op de plaats voor warmtenet Eerbeek

maandag 15 juli 2024

Het haalbaarheidsonderzoek naar een mogelijk warmtenet voor Eerbeek is afgerond. Het onderzoek toont aan dat een warmtenet technisch haalbaar is in Eerbeek. Echter, er zijn nog financiële uitdagingen, onder andere vanwege de hoge aanlegkosten voor de infrastructuur van een warmtenet. “Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat we het warmtenet nu niet op een betaalbare manier kunnen aanbieden aan de inwoners van Eerbeek” geeft Pouwel Inberg, wethouder gemeente Brummen, aan.

Op verschillende andere plekken in het land staan warmtenetprojecten voor een vergelijkbare financiële uitdaging. Het haalbaarheidsonderzoek bevestigt echter dat een warmtenet vanuit maatschappelijk oogpunt wél het voordeligst is. Alle huishoudens moeten in 2050 van het aardgas af. Dat kan door elektrificatie (met per huishouden een warmtepomp) of door collectieve warmtenetten. Per saldo is een warmtenet goedkoper dan wanneer elk huishouden voor elektrische oplossingen gaat. Maar op dit moment is ook een warmtenet nog te duur om aan te leggen. De samenwerkende partijen - bestaande uit de gemeente Brummen, woningcorporatie Veluwonen, het Gelders Warmte Infrabedrijf (GWIB) en de papierindustrie - die het warmtenet onderzoeken, willen zowel een technisch als financieel haalbare oplossing voor het dorp. Er is meer tijd en verdiepend onderzoek nodig om een evenwichtige oplossing te vinden en samen met de industrie de potentie van de bron verder uit te werken.   

Verdere stappen

Gemeente Brummen en haar samenwerkingspartners nemen een pas op de plaats om een plan voor de vervolgfase verder uit te werken. Binnenkort maakt Gemeente Brummen de resultaten van het inwonerspanel Brummen Spreekt bekend. Hierin hebben inwoners vragen beantwoord over het van het aardgas afgaan in Eerbeek. Inzichten uit deze enquête gebruiken we in het plan voor het vervolg. Hierover volgt later meer informatie voor inwoners. De samenwerkingspartners werken met vertrouwen aan een duurzame warmtevoorziening die klaar is voor de toekomst voor de bewoners van Eerbeek. Pouwel Inberg: “Er is gewoon heel veel in beweging, van landelijk tot lokaal. Het is hard nodig dat er landelijke regelingen op gang komen die de betaalbaarheid verbeteren. We vinden met alle betrokken partners dat we tijd moeten nemen om die ontwikkelingen af te wachten.”  

Aanleiding haalbaarheidsonderzoek 

De gemeente Brummen onderzoekt de mogelijkheden voor een warmtenet in Eerbeek. Dit is nodig, want we werken aan de warmtetransitie: vóór 2050 gaan we in Nederland van het aardgas af. Er is dus een alternatief nodig om woningen te verwarmen. Daarom is het belangrijk om per gemeente, dorp en wijk zorgvuldig te overwegen welk alternatief voor aardgas het beste past. 

Voordelen warmtenet 

Een warmtenet biedt diverse voordelen: het verlicht de druk op het overvolle elektriciteitsnet. Door netcongestie is een eigen warmtepomp simpelweg niet in het hele dorp haalbaar. Ook neemt een warmtenet minder ruimte in beslag binnen woningen, en verwarmt een warmtenet ook woningen die minder goed geïsoleerd zijn.  

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/pas-op-de-plaats-voor-warmtenet-eerbeek