Ga naar de inhoud

Oud-burgemeester Cees Verspuij overleden

donderdag 22 augustus 2024

Op 15 augustus is oud-burgemeester Cees Verspuij overleden in zijn woonplaats Zutphen. Hij is 86 jaar geworden. 

Hij werd in augustus 1986 geïnstalleerd als burgemeester van Brummen als opvolger van Gerda van den Bosch-Brethouwer. Dat was in een periode met een wat ander politiek klimaat dan nu. De PvdA, waarvan Verspuij zelf ook lid was, had in de gemeenteraad toen een absolute meerderheid met 10 van de 19 zetels. Bij zijn afscheid in november 1995 werd hij onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. 

Diegenen die hem hebben gekend, herinneren Cees Verspuij als iemand met een sterk analytisch vermogen, een vlijmscherp geheugen en een enorme overtuigingskracht. Met die overtuigingskracht wist hij bijvoorbeeld de gemeenteraad te motiveren om één van de (in financieel slecht weer verkerende) Eerbeekse papierfabrieken financieel te steunen. Dit door betaling van de OZB een jaar lang kwijt te schelden. Een uniek besluit.

Ereburger Krotoszyn

Ook op andere terreinen heeft de toenmalige burgemeester een stempel weten te drukken en veel goede herinneringen achtergelaten. Zo initieerde hij de vriendschapsbanden met de Poolse stad Krotoszyn in de tijd dat het ijzeren gordijn nog bestond. Er werd een grote inzamelingsactie gehouden voor het opknappen van de kinderafdeling van het ziekenhuis in Krotoszyn. Er werd een grote verloting georganiseerd met een auto als hoofdprijs. Zelf deed Verspuij er ook alles aan om de loten te verkopen door bedrijven te benaderen een heel boekje met loten te kopen. Een aantal jaren later zou hij benoemd worden tot ereburger van Krotoszyn.

Verspuij stimuleerde ook de viering van het 1200-jarig bestaan van de gemeente Brummen. Dat werd gevierd in 1994 met een groot aantal activiteiten verspreid over een groot deel van het jaar en over de diverse kernen. Een aantal zaken zijn permanent gebleven. Denk aan de jaarlijkse Pinkstermarkt in Brummen. Ook de grote metalen kunstwerken (van kunstenaar Ralph Lambertz uit Hall) bij de entree van alle kernen zijn tijdens Brummen 1200 geplaatst.

Het zijn nu allemaal herinneringen uit die tijd. Op 15 augustus overleed Cees Verspuij in Zutphen, waar hij de laatste jaren met zijn vrouw Enna woonde. Namens gemeenteraad, college en medewerkers hebben wij onze condoleances overgebracht aan zijn vrouw, kinderen en overige familie.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/oud-burgemeester-cees-verspuij-overleden