Ga naar de inhoud

Onze inwoners willen meer groen in woonwijken

woensdag 19 juni 2024

In februari en maart 2024 heeft onderzoeksbureau Moventem een grootschalig onderzoek uitgevoerd met betrekking tot het opstellen van een omgevingsvisie. Dat is een document waarin keuzes worden gemaakt over de inrichting van onze leefomgeving. 

Waar komen nieuwe woningen? Hoe ziet het landelijk gebied er in de toekomst uit? En welke voorzieningen missen inwoners in gemeente Brummen? Met de actieve participatie van 748 inwoners gaan we verder met het opstellen van de omgevingsvisie. Onderstaande inzichten vormen namelijk een belangrijke basis voor toekomstig beleid.

Landelijk gebied

Inwoners kernmerken het landelijk gebied het meest met de woorden: groen, rust en ruimte. De helft van de inwoners wil de huidige landbouwgrond behouden, terwijl 60% meer natuur op deze gronden belangrijk vindt. De meeste inwoners ondersteunen duurzame landbouw door lokale en seizoensgebonden producten te kopen. Voorzieningen zoals wandel- en fietspaden worden gewaardeerd, met een nadruk op rust en natuurbehoud.

Wonen

De meerderheid van de inwoners is tegen hoogbouw (gebouwen van meer dan vier etages) in de kern van Eerbeek of Brummen. Vooral ouderen willen dit niet. Het bouwen van extra woningen kan volgens inwoners het beste gedaan worden door leegstaande panden om te bouwen. Of door nieuwe woningen tussen bestaande gebouwen te plaatsen. Oudere inwoners geven de voorkeur aan gevarieerde woningen die passen bij het groene en dorpse karakter. Inwoners pleiten voor meer groen in woonwijken, zelfs ten koste van parkeerplaatsen en wegen. Ze willen wel fietspaden en stoepen behouden.

Recreatie

De Veluwe en de uiterwaarden bij de IJssel zijn favoriete recreatieplekken. Er is vraag naar meer horeca en culturele attracties, vooral onder jongere inwoners. Veel inwoners missen restaurants en winkels, en 40% vindt dat de gemeente meer bezoekers moet aantrekken.

Economie en werken

Een derde van de inwoners vindt geen passend werk in Brummen. 15% zou hier willen werken, maar vindt geen geschikt werk. Er is weinig steun voor het uitbreiden van bedrijfsruimte ten koste van woningen of groen, maar wel voor het behouden van groeiende lokale bedrijven.

Voorzieningen

Buurthuizen zijn vooral belangrijk voor 55-plussers, terwijl jongere inwoners sportclubs belangrijker vinden. De meeste respondenten missen geen plekken om buiten te sporten, hoewel jongere inwoners hier vaker behoefte aan hebben.

Overige resultaten en informatie

Voor een gedetailleerd overzicht van alle vragen en antwoorden uit het onderzoek, kunt u terecht op onze omgevingsvisie-pagina, waar een factsheet beschikbaar is. Daarnaast is het volledige onderzoeksrapport ook toegankelijk voor inzage.

Inwonersavonden

Gemeente Brummen nodigt alle inwoners uit voor een inwonersavond over de omgevingsvisie. Deze bijeenkomsten bieden de gelegenheid om te praten over de toekomst van de woon- en leefomgeving van de gemeente. Er zijn twee inwonersavonden gepland op verschillende locaties, namelijk maandag 24 juni van 19.00 tot 21.00 uur in Eerbeek in het Tjark Rikscentrum (Derickxkamp 2a). En woensdag 26 juni van 19.30 tot 21.30 uur in Brummen in Plein 5 (Graaf van Limburg Stirumplein 5). Het gaat op deze avonden over hoe we samen en toekomstgericht met de ruimte in onze gemeente willen omgaan. Dit is een kans voor inwoners om direct invloed uit te oefenen op de toekomst van hun leefomgeving.

Inwonerspanel Brummen Spreekt

De gemeente Brummen hecht een groot belang aan de input van haar inwoners en betrekt hen actief bij belangrijke vraagstukken. Het inwonerspanel, bekend als Brummen Spreekt, bestaat al sinds eind 2014. Iedereen van 16 jaar en ouder die woont in de gemeente Brummen kan gratis lid worden van Brummen Spreekt en hun mening delen over de impact van genomen maatregelen op de lokale samenleving en hun persoonlijke situatie. Voor meer informatie en om deel te nemen, bezoek de website www.brummenspreekt.nl.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/onze-inwoners-willen-meer-groen-in-woonwijken