Ga naar de inhoud

Laagvliegen tijdens oefening Falcon Leap

woensdag 4 september 2024

Van 9 tot en met 21 september vliegen militaire transportvliegtuigen laag boven een groot deel van Nederland. Dit is onderdeel van de internationale oefening Falcon Leap. Ook oefenen de vliegers met het droppen van vracht.

September is de maand waarin Defensie niet alleen stilstaat bij Market Garden, het is ook de maand van Falcon Leap. De jaarlijkse oefening heeft zijn oorsprong in de herdenking van de geallieerde luchtlandingen uit 1944, maar is al jaren een internationale oefening van formaat. Een oefening georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade van de landmacht, maar die niet uitvoerbaar is zonder luchtmachtinbreng. 

Bij het snel inzetten van troepen door de lucht komt veel kijken. Het gaat namelijk niet alleen om het droppen van militairen maar ook om de bevoorrading vanuit de lucht. Genoeg reden om deze operaties regelmatig te trainen. Midden september doen dat ongeveer achthonderd militairen uit elf landen in internationaal verband tijdens Falcon Leap. Deze parachutistenoefening kan echter niet zonder transportvliegtuigen. Dus opereren die twee weken lang vanaf Vliegbasis Eindhoven. Dagelijks vliegen ze low level-missies boven Nederland en BelgiĆ« waarin ze tijdens tientallen missies pakketten (eerste week) en parachutisten (tweede week) droppen. Meer informatie over Falcon Leap leest u op deze website.  
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/laagvliegen-tijdens-oefening-falcon-leap