Ga naar de inhoud

Kasteel Groot Engelenburg decor van cultuur-historische middag

maandag 14 oktober 2024

Het thema van de Kinderboekenweek 2024 is "Lekker Eigenwijs". Kinderen lazen tijdens deze week boeken met hoofdpersonen die een beetje eigenwijs en soms tegendraads zijn. Deze eigenschap past zeker ook bij één van de meest belangrijkste mannen uit de geschiedenis van onze gemeente: Robert Jasper van der Capellen. Hij zette zich in voor gelijkheid en democratie, en wilde dat gewone mensen meer te zeggen hadden. Van der Capellen woonde op landgoed Groot Engelenburg in Brummen, wat op zondag 13 oktober het decor was voor een speciale middag vol activiteiten.

Prijsuitreiking en kindervoorstelling

De middag begon met een prijsuitreiking voor het mooiste ontwerp van een familiewapen. Kinderen uit de groepen 5 t/m 8 van basisscholen in de gemeente hadden hun ontwerpen ingeleverd bij boekhandel Bosman Primera. De drie winnaars, Janne de Weert, Sara Hulleman en Lieke Simon, kregen een cadeau van waarnemend burgemeester Geert Van Rumund, zijn vrouw Corrie en wethouder Yasemin Cegerek. Daarna volgde de kindervoorstelling "De eigenwijze ridder van de Engelenburg", uitgevoerd door de Ridders van Gelre, bekend van TV Gelderland. De voorstelling, gebaseerd op het leven van Van der Capellen, werd ondersteund met vrolijke muziek van het Nieuw Gelders Ensemble.

Presentatie van het boek

Later op de middag werd het boekje “Verlangen naar de Engelenburg” gepresenteerd door Sander Grootendorst en Marguerite Tuijn van uitgeverij ‘De Geitenpers’. Het boekje gaat over het leven van Van der Capellen. De eerste exemplaren werden overhandigd aan twee familieleden van Van der Capellen, burgemeester Van Rumund en wethouder Cegerek.
 
Burgemeester Van Rumund sloot de middag af met een oproep aan de aanwezigen om mee te denken over de bestuurlijke toekomst van Brummen door een digitale vragenlijst in te vullen. Ook bedankte hij de organisatie voor deze mooie en bijzondere cultuur-historische middag.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/kasteel-groot-engelenburg-decor-van-cultuur-historische-middag