Ga naar de inhoud

Hoe wordt jeugdhulp door ouders en jongeren beleefd?

zondag 19 mei 2024

Afgelopen week hebben burgemeester en wethouders kennis genomen van de resultaten van het ervaringsonderzoek naar de tevredenheid van inwoners die Jeugdhulp ontvangen. “Wij nemen de resultaten ter harte en gaan hiermee aan de slag,” laat jeugdwethouder Ingrid Timmer weten. “In het rapport worden diverse aanbevelingen gegeven. Dit is voor ons waardevolle informatie om onze dienstverlening aan deze kwetsbare doelgroep verder te verbeteren”. Timmer bedankt alle ouders en jongeren die aan het onderzoek hebben meegewerkt en hun ervaringen hebben gedeeld.

Eind vorig jaar heeft de gemeente gekozen voor een geheel nieuwe onderzoeksmethode om de tevredenheid over deze vorm van jeugdhulp te onderzoeken. Het onderzoek is uitgevoerd door de regionale GGD. Er zijn interviews afgenomen met ouders. Daarbij is onder andere gevraagd naar de toegankelijkheid en ervaringen met de ondersteuning en het resultaat van de geboden hulp.

Onderzoeksgroep

De GGD heeft ouders gesproken die via het Team voor Elkaar of via de huisarts jeugdhulp als maatwerkondersteuning hebben ontvangen. Ook zijn ouders benaderd die vanuit het Team voor Elkaar kortdurende cliëntondersteuning hebben ontvangen. Deelname was op vrijwillige basis en de privacy volledig gewaarborgd. “Er is bewust gekozen voor deze onderzoeksopzet omdat het ruimte geeft om in een gesprek met inwoners dieper in te gaan op hun ervaringen,” legt wethouder Timmer uit. “Dit geeft concreet meer inzicht in situaties en mogelijkheden.”

Belangrijke conclusies

De meeste ouders hebben ondersteuning gezocht via Team voor Elkaar. Over het algemeen ervoeren ouders geen drempels om hulp te zoeken. Niet bij alle ouders was echter al bekend dat zij bij de gemeente terecht konden voor jeugdhulp. Verreweg de meeste ouders hebben het contact met Team voor Elkaar als positief ervaren en waren tevreden met de ondersteuning van diverse zorgaanbieders. Ook gaf het merendeel van de ouders aan dat zij positieve effecten zagen van de hulpverlening op hun kind en/of de situatie. Bij meer complexe problematiek werd door een aantal ouders aangegeven dat de gemeente niet voldoende heeft kunnen betekenen. 

Jongerenwerk

Aanvullend op dit door de GGD uitgevoerde onderzoek, heeft het jongerenwerk vanuit de Stichting Welzijn Brummen twee ‘pizza-avonden’ georganiseerd in Brummen en Eerbeek. Hierbij is jongeren gevraagd naar hun ervaringen met jeugdhulp. Ook deze opbrengst is zeer waardevol en geeft meer inzicht hoe jongeren de ondersteuning ervaren. Ook hebben zij daarbij tips aangereikt, zoals onder meer begrijpelijke communicatie en meer aandacht voor gespreksvoering, ook na het ontvangen van hulp. 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/hoe-wordt-jeugdhulp-door-ouders-en-jongeren-beleefd