Ga naar de inhoud

Helpende handen bij doorstroomlocatie

vrijdag 26 juli 2024

Vanaf half maart vangen wij statushouders op in paviljoen Heliant bij Michaelshoeve. De eerste ervaringen van deze zogenoemde ‘doorstroomlocatie’ zijn positief. Locatiemanager Hanneke Koning is vooral erg blij met de steun vanuit de Brummense samenleving. “De contacten met de direct omwonenden zijn goed en verschillende mensen en organisaties bieden hun hulp aan. Het is hartverwarmend.“

Zo kreeg Hanneke deze week ook weer bezoek van enkele vrijwilligers die namens de bibliotheek taalles verzorgden. “Dit wordt erg op prijs gesteld. Maar ook zijn er ondernemers die soms een dienst aanbieden. En wat dacht je van de verschillende vrijwilligers die, op eigen initiatief of bijvoorbeeld via een kerkgemeenschap, ondersteuning aanbieden. Zij willen allemaal op hun eigen manier een bijdrage leveren aan een warm welkom en een goede begeleiding van de nieuwe inwoners,” aldus de locatiemanager. 

Nu wel op schema

“Op de doorstroomlocatie vangen we maximaal 26 mensen op die toestemming hebben om in Nederland te blijven. Ze hebben de hele asielprocedure succesvol doorlopen en zijn voor huisvesting door het Rijk gekoppeld aan Brummen,” licht Koning toe. “Omdat er onvoldoende woningen zijn liepen we als Brummen achter met deze taakstelling voor het huisvesten van statushouders. Een creatieve oplossing om toch deze kwetsbare groep mensen vanuit een AZC ergens in Nederland alvast welkom te heten is deze doorstroomlocatie. Vanuit een tijdelijke woning kunnen ze doorgeplaatst worden naar een vaste woning in onze gemeente. Fijn dat Brummen met dit initiatief nu keurig op schema ligt als het gaat om het aantal te huisvesten statushouders.”

Oproep

Niet alles loopt op rolletjes. “De nieuwe inwoners verlangen erg naar hun eigen stekje. Ze hebben allemaal een lange asielprocedure achter de rug die hen vaak naar meerdere asielcentra leidde.” Maar ook ziet Koning dat ondanks alle steun en begeleiding de verveling soms toeslaat. “Deze nieuwe ingezetenen van onze gemeente mogen gewoon aan de slag bij een werkgever. Maar taal is soms wel een probleem, omdat de inburgering en de taallessen pas nu echt op gang komen. En ik zie verschillende zeer gemotiveerde en getalenteerde bewoners die erg geholpen zijn als ze ergens aan de slag kunnen.” De locatiemanager hoopt dat maatschappelijk betrokken ondernemers zich melden als ze openstaan voor deze arbeidskrachten. “Ik adviseer hen zich bij WerkFit Brummen te melden. De accountmanagers Chantal Derksen en Clay Havenaar helpen ondernemers graag hierbij.”

Wilt u meer weten over de doorstoomlocatie of denkt u een helpende hand te kunnen bieden? Neem dan contact op met Hanneke Koning. Doe dit door een mail te sturen naar locatie@brummen.nl.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/helpende-handen-bij-doorstroomlocatie