Ga naar de inhoud

Gestart met aanleg van bloemenweiden

maandag 14 oktober 2024

We zijn gestart met het omvormen van grasvelden naar prachtige bloemenweiden. Het najaar is de meest gunstige periode voor het zaaien van wilde bloemen, daarom zaaien we nu de bloemenweiden in. We hopen dat onze inwoners straks kunnen genieten van de kleurrijke bloemen. De bloemenvelden zijn niet alleen een lust voor het oog, maar dragen ook bij aan een klimaatbestendige leefomgeving en een toename van de biodiversiteit.

Bloemenweiden zijn van groot belang voor insecten zoals vlinders en bijen, maar ook voor vogels en andere dieren. De velden zorgen voor voedsel, schuilplaatsen en nestelgelegenheden voor deze dieren. Daarnaast zorgen de weiden voor een verkoelend effect en helpen ze regenwater beter in de bodem op te nemen. Kortom, ze zijn goed voor de natuur én voor de inwoners van onze gemeente.

Locaties van de bloemenweiden

We hebben al een start gemaakt aan de Meengatstraat en de Oude Eerbeekseweg in Brummen en de Smeestraat in Eerbeek. Dit zijn slechts enkele van de locaties waar we bestaande gazons omvormen naar bloemenweiden.

Aanpak

Op de plekken waar de bloemenweiden worden aangelegd, verwijderen we het gras en zaaien we een speciaal zadenmengsel in. Dit mengsel bestaat uit eenjarige en meerjarige bloemen, die afgestemd zijn op de lokale bodem. Zo zorgen we ervoor dat de bloemen weelderig bloeien en zo optimaal bijdragen aan de plaatselijke biodiversiteit. Vanaf het tweede jaar zullen de meerjarige bloemen gaan bloeien, wat zorgt voor een blijvend kleurrijk effect.

Beheer en onderhoud

Langs wegen en paden blijft er een strook gazon staan, zodat de bloemen niet over de verharding hangen. De bloemenweiden worden één of twee keer per jaar gemaaid, afhankelijk van de grondsoort en het weer. Het maaisel wordt daarna afgevoerd, zodat de bloemenweide in topconditie blijft.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/gestart-met-aanleg-van-bloemenweiden