Ga naar de inhoud

Foutief uitgekeerde energietoeslag

donderdag 7 december 2023

Op dit moment is gemeente Apeldoorn volop bezig met het uitkeren van de energietoeslag. Inwoners die nog niet eerder energietoeslag hebben aangevraagd, kunnen dit sinds 1 december doen. Inwoners die al in 2022 energietoeslag aanvroegen, kregen de toeslag voor 2023 na een inkomenstoets automatisch overgemaakt. Bij deze laatste groep zijn helaas dingen fout gegaan. Een groep inwoners heeft onterecht een afwijzing ontvangen, andere inwoners hebben ten onrechte de toeslag gekregen terwijl zij hier geen recht op hebben. Omdat deze uitkeringen voor de inwoners van Brummen ook vanuit Apeldoorn wordt verstrekt. Heeft dat om die reden ook invloed op de inwoners van Brummen. 

Menselijke fout

De ten onrechte verstrekte toeslagen zijn het gevolg van fouten bij het maken van de selectie voor de automatische betalingen. Dit had niet mogen gebeuren. Dat er onjuiste informatie aan een aantal inwoners is gegeven, is heel vervelend en wordt zeer betreurd. De Apeldoornse medewerkers hebben zich juist ingezet om de toeslagen zo snel mogelijk uit te kunnen betalen. Het was immers vanwege de vertraging van de wet al zo laat in het jaar dat we deze toeslag konden verstrekken. Deze snelheid heeft er helaas mede toe geleid dat de fout is gemaakt. Samen met de Apeldoornse medewerkers die zich dagelijks inzetten voor inwoners die dit zo hard nodig hebben, wordt bekeken hoe deze medewerkers met vertrouwen hun werk kunnen vervolgen. Er worden uiteraard lessen getrokken uit deze situatie en de processen worden waar mogelijk verbeterd.

Vraag alsnog toeslag aan

Wethouder Cegerek zegt dat ze de gang van zaken betreurt rondom deze ontstane situatie wat betreft het uitkeren van de energietoeslag. Wel wil ze mensen oproepen de aanvraag wel te doen als u denkt hier recht op te hebben. “Voelt u zich alstublieft niet bezwaard om alsnog de aanvraag te doen!”. Van 1 december 2023 tot en met 30 juni 2024 kunnen inwoners, die nog niet eerder energietoeslag hebben aangevraagd, dit alsnog doen. Op apeldoorn.nl/energietoeslag leest u hoe. 

Oplossing

Gemeente Apeldoorn zoekt op dit moment nog goed uit hoe we omgaan met de uitgekeerde toeslagen aan inwoners die er op basis van hun inkomen geen recht op hebben. De inwoners die dit mogelijk betreft, kregen op of rond 7 december hierover een brief thuisgestuurd. Aan ongeveer 600 inwoners is een toeslag verstrekt, terwijl zij daar op grond van hun inkomen geen recht op hadden. Aan ongeveer 228 inwoners is ten onrechte een te hoge energietoeslag verstrekt. Voor 891 inwoners geldt dat zij een afwijzingsbrief ontvingen, terwijl zij wel recht hebben op de toeslag. In Brummen gaat het om de volgende aantallen: 41 inwoners hebben recht op 800 euro, maar deze niet ontvangen. 49 inwoners hebben wel 800 euro ontvangen, maar hebben hier geen recht op.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/foutief-uitgekeerde-energietoeslag