Ga naar de inhoud

Erfgoedrustpunt bij Brummen onthuld

vrijdag 25 oktober 2024

Provincie Gelderland opende op 24 oktober 2024 een erfgoedrustpunt. Dit belevingskunstwerk geeft op een verrassende manier informatie over het vroegere landschap en de archeologie bij de nieuwe provinciale rondweg N345 De Hoven. Het kunstwerk ligt langs een fiets- en wandelpad bij de Baankstraat in Brummen en biedt fietsers en wandelaars de mogelijkheid om even plaats te nemen op een bankje en de geschiedenis van deze plek tot zich te nemen. 

Deksel van een theepot

Het kunstwerk van 2.80 meter hoog en 5.20 meter breed, is gebaseerd op de vorm van een oud dekseltje dat werd gevonden bij oudheidkundig bodemonderzoek. In het kunstwerk zelf zijn oude gebruiksvoorwerpen van boerenerven verwerkt. Deze voorwerpen zijn gevonden bij onderzoek voorafgaand aan de aanleg van de rondweg De Hoven bij Zutphen.

Onthulling

Wethouder Pouwel Inberg van gemeente Brummen onthulde samen met de aanwezigen het kunstwerk dat door Andreas Hetfeld is gemaakt. Deze kunstenaar is onder andere bekend van het Romeins Masker langs de Waal bij Nijmegen-Lent, de reusachtige potscherf in Bathmen en het beeld van Gerard Philips in Eindhoven. Speciaal voor deze opening had hij het gehele kunstwerk ingepakt. Pouwel Inberg: “Fantastisch dat onze archeologen dit bedacht hebben. Vondsten uit onze bodem zijn nu zichtbaar; en wandelaars en fietsers kunnen op die plek lekker even zitten en rondkijken. Met dit kunstwerk heeft onze toch al mooie gemeente er weer een prachtige plek bij gekregen!”

Archeologisch onderzoek

Voor de aanleg van de nieuwe rondweg N345 De Hoven voerde provincie Gelderland meerdere keren archeologisch onderzoek uit op het grondgebied van de gemeenten Brummen en Zutphen. In het Brummense deel werden daarbij sporen uit de Nieuwe Steentijd aangetroffen. De archeologen vonden ook een aantal metalen voorwerpen uit de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw in het Zutphense deel. Nu zijn de voorwerpen vereeuwigd in het kunstwerk en vertellen ze de geschiedenis van deze plek vanaf de Steentijd tot aan grootmoeders tijd.  

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/erfgoedrustpunt-bij-brummen-onthuld