Eindrapport over bestuurlijke toekomst gepresenteerd
De gemeenteraad vroeg ongeveer een jaar geleden aan het college om een onderzoek te starten naar de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Er is onderzocht met welk van 5 scenario’s het beste richting wordt gegeven aan de ontwikkeling van het bestuur en de organisatie op langere termijn, waardoor minimaal het huidige niveau van dienstverlening en voorzieningen voor inwoners langdurig wordt gewaarborgd. In haar advies op basis van het eindrapport stelt het college voor dat het scenario dat uitgaat van herindeling met één gemeente (scenario 4a) hiervoor de beste garanties biedt. “Dit als het gaat om dienstverlening en voorzieningen. Maar ook om behoud van de huidige kwaliteiten en identiteit van de gemeente Brummen,” laat waarnemend burgemeester Geert van Rumund namens het college weten. “Bij een herindeling heeft het college een voorkeur voor een keus tussen Rheden en Zutphen.”
“Er is veel werk verzet in het afgelopen jaar. Met als resultaat een gedegen eindrapport, dat is opgebouwd uit een groot aantal belangrijke deelonderzoeken”, stelt Van Rumund vast. “Naar mijn mening zijn het rapport en het advies van het college een uitstekende basis voor de Brummense raad om een besluit te nemen over het gewenste vervolg”. In de maand april bespreekt de gemeenteraad het eindrapport en het collegevoorstel. Belangrijke momenten hierbij zijn het speciale raadsforum op 10 april, gevolgd door de besluitvormende raadsvergadering op 17 april.
Toekomstige uitdagingen
Bij het doen van dit verkennende onderzoek heeft de gemeenteraad vorig jaar 5 scenario’s aan het college meegegeven. Deze varieerden van zelfstandig blijven dan wel bestuurlijk en/of ambtelijk samenwerken tot en met herindelen met één of meerdere gemeenten, of Brummen verdelen over meerdere gemeenten. Van Rumund constateert dat de gemeente Brummen op dit moment een compacte organisatie heeft die in staat is de meeste taken goed uit te voeren. “Maar de dienstverlening en ook het voorzieningenniveau komen hoe dan ook onder druk te staan de komende jaren. Dit door toenemende taken vanuit het Rijk, de lagere budgetten die hiervoor beschikbaar worden gesteld en de specifieke expertise die thema’s zoals woningbouw, energietransitie en digitalisering vragen. Een lastige opgave, mede gezien de krappe en dynamische arbeidsmarkt en een hoog personeelsverloop.”
Advies van college
De gemeenteraad buigt zich dus in april over het eindrapport. Het is aan de raad als volksvertegenwoor-diging om op basis van alle verzamelde informatie een besluit te nemen over de bestuurlijke toekomst van Brummen. Wel heeft de raad het college om een advies gevraagd. “Het college heeft het eindrapport zorgvuldig bestudeerd en is weloverwogen tot een advies gekomen”, vertelt de waarnemend burgemeester. “We hebben daarbij zeker laten meewegen dat uit het onderzoek onder inwoners blijkt dat er grote waarde wordt gehecht aan behoud van het landelijke, groene en veilige karakter van de gemeente. Dit geldt ook voor de gemeenschapszin die er volop is en het rijke verenigingsleven. Maar om ook de uitdagingen in de toekomst het hoofd te kunnen bieden, moeten we onze organisatie wel versterken. Meer robuust maken door deze door herindeling een bredere en minder kwetsbare basis te geven.”
Bij de keus voor variant 4a gaat de voorkeur van het college uit naar samengaan met Rheden of Zutphen. Van Rumund: “Belangrijk argument hierbij is dat deze gemeenten qua identiteit vergelijkbaar zijn met Brummen. Dat is minder het geval met Apeldoorn met 170.000 inwoners”.
De burgemeester laat weten dat de gemeenten Bronckhorst en Voorst nu afhoudend zijn als het gaat om verdergaande samenwerking of zelfs samengaan met Brummen, niet vanwege Brummen zelf, maar om andere redenen. Ook de Regio Stedendriehoek geeft aan voor de gemeente Brummen vooralsnog te weinig oplossing te kunnen bieden voor de opgaven die Brummen heeft.
Recht doen aan inbreng
Het college is van mening dat haar advies in lijn is met wat inwoners, ondernemers en gemeentelijke medewerkers in het onderzoek hebben meegegeven. “Onze inwoners hechten zeer aan behoud van de identiteit van de gemeente Brummen: een groene plattelandsgemeente met een groot gevoel van verbondenheid en gemeenschapsbesef. Ze waarderen de gemeentelijke dienstverlening, maar zien verbeterpunten op het gebied van digitale diensten en bereikbaarheid. Medewerkers van de gemeentelijke organisatie waarderen de kleinschaligheid en collegialiteit, maar wijzen op de kwetsbaarheid door de beperkte omvang en hoge werkdruk,” aldus de burgemeester.
“Juist door als volledige gemeente samen te gaan met één gemeente met een vergelijkbare identiteit, ontstaat een robuuste nieuwe gemeentelijke organisatie waarbij de belangen én kwaliteiten van de gemeente Brummen als geheel het beste worden gewaarborgd”. Het college stelt de gemeenteraad daarom voor om hierover met Rheden en Zutphen verder in gesprek te gaan en later dit jaar de resultaten hiervan te delen met de gemeenteraad.
Meer weten?
Alle documenten die horen bij dit belangrijke onderwerp zijn te lezen op de speciale pagina www.brummen.nl/toekomst.