Ga naar de inhoud

Eikenprocessierups wegzuigen

woensdag 5 juni 2024

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder die veel overlast kan geven aan mens en dier. Het is een behaarde rups die vooral in de zomermaanden overlast kan geven in de vorm van jeuk, huiduitslag en geïrriteerde ogen en luchtwegen. 

Preventieve bestrijding

In het voorjaar zijn een deel van de eiken bespoten met aaltjes. Deze aaltjes eten de jonge eikenprocessierupsen van binnen uit op waardoor er geen rupsen met brandharen in de bomen komen. Deze methode passen we niet toe in gebieden waar ook beschermde vlinders zijn. Om deze reden zijn slechts gedeelten van de kernen van Brummen en Eerbeek bespoten met de aaltjes.

Wegzuigen

Als de rupsen een aantal keren verveld zijn worden ze beter zichtbaar en zijn nesten en/of de karakteristieke processies zichtbaar op de eikenboom. Dat moment is nu. Daarom halen we de nesten met rupsen en brandharen weg door ze weg te zuigen. Hiervoor wordt een speciaal team met een hoogwerker ingezet. Alleen op plaatsen waar veel mensen komen en lang verblijven worden de nesten verwijderd. Op de volgende plaatsen worden de rupsen weggezogen:

  • op gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom;
  • op gemeentelijke bomen buiten de bebouwde kom als deze dichter dan 50 m van een woning staat;
  • op gemeentelijke bomen aan bewegwijzerde fiets- en wandelroutes;
  • op gemeentelijke bomen aan veel gebruikte schoolroutes.

Melding maken

Wij vragen u mee te helpen en locaties waar eikenprocessierupsen zitten te melden. Niet alle bomen zijn echter van de gemeente. Ziet u processierupsen of een nest op een gemeenteboom geef dit dan door via Fixi of via de Fixi-app. We pakken alleen meldingen op van plaatsen waar veel mensen komen en lang verblijven. Dit doen wij omdat dit de opstart van de natuurlijke bestrijding een betere kans geeft en omdat de bestrijdingskosten hoog zijn.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/eikenprocessierups-wegzuigen