Ga naar de inhoud

Eerlijk over houtstook: check de Stookwijzer

woensdag 13 november 2024

Met het koudere weer gaan de houtkachels, pelletkachels en open haarden weer aan. Veel mensen vinden een houtkachel of open haard gezellig. Wat echter niet altijd bekend is, is dat de rook hiervan erg ongezond is. De keuze om wel of niet te stoken, is aan u. Maar het is belangrijk dat u weet welke risico’s u en anderen lopen. Zo kunt u weloverwogen beslissen: stoken of niet?

Wanneer u in huis uw houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. In die rook zit fijnstof dat ongezond is voor uzelf en anderen in uw omgeving. Deze deeltjes zijn minuscuul klein, maar kunnen diep in de longen terechtkomen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals astma, COPD, chronische bronchitis en zelfs longkanker. Ook kunnen mensen sneller last krijgen van hart- en vaatziekten door de schadelijke stoffen in houtrook.

Wie loopt extra risico?

Fijnstof is voor niemand gezond, maar kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen kunnen er extra last van hebben. Naast fijnstof komen er bij het stoken van hout ook andere schadelijke stoffen vrij, zoals Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK's), benzeen, vluchtige organische stoffen (VOS) en koolmonoxide. Ook deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid. Stoken met windstil of mistig weer is extra schadelijk. Controleer daarom altijd eerst de Stookwijzer en laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij een code oranje of rood. U kunt de Stookwijzer raadplegen om te controleren of het verstandig is om te stoken via: www.atlasleefomgeving.nl/stookwijzer.

Wist u dat:

  • Van de Nederlanders die zelf weleens hout stoken, is voor 73% van hen gezelligheid de belangrijkste reden om hout te stoken.
  • Blootstelling aan houtrook directe klachten van de luchtwegen kan geven, zoals hoesten, benauwdheid en zelfs tot extra medicijngebruik kan leiden.
  • Het zelf ervaren van gezondheidsklachten of klachten van anderen in de omgeving de belangrijkste redenen zijn om beter, minder of helemaal niet meer te stoken.
  • Fijnstof hart-, vaat- en longziekten veroorzaakt en verergert. Het kan leiden tot astma, COPD, chronische bronchitis en longkanker.
  • Bijna een kwart (23%) van de totale uitstoot van fijnstof van het type PM2,5 in Nederland afkomstig is van houtstook door mensen thuis.
  • Een kwart van de Nederlanders regelmatig tot vaak overlast ervaart van houtstook in de omgeving.

Tips voor bewuster stoken

Wilt u toch stoken? Volg deze tips om de impact op de luchtkwaliteit en gezondheid zo klein mogelijk te houden:

  • Check de Stookwijzer: stook niet als de Stookwijzer een code oranje of rood aangeeft.
  • Kies het juiste hout: gebruik droog en schoon hout. Vochtig of behandeld hout zorgt voor extra schadelijke stoffen.
  • Zorg voor een goede rookafvoer: dit vermindert de hoeveelheid rook die binnenshuis blijft hangen.

Wilt u meer weten over de gezondheidsrisico’s van houtstook? Kijk dan op de website van Milieu Centraal via www.eerlijkoverhoutstook.nl voor uitgebreide informatie en advies.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/eerlijk-over-houtstook-check-de-stookwijzer