Ga naar de inhoud

Ecologen inventariseren vleermuizen

donderdag 20 juni 2024

In de komende week kunt u ecologen in uw straat aantreffen die op zoek zijn naar vleermuizen. Deze inventarisatie wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente en richt zich op de dorpen Brummen en Eerbeek. De ecologen brengen in kaart waar vleermuizen verblijven, een belangrijke stap voor natuurbeheer en toekomstige bouwprojecten.

De ecologen voeren hun werkzaamheden uit rond zonsopkomst en zonsondergang, de momenten waarop vleermuizen het meest actief zijn. Ze kiezen voor droge weersomstandigheden om hun waarnemingen te doen, zodat de resultaten zo betrouwbaar mogelijk zijn. Om efficiënt door de dorpen te bewegen, maken de ecologen gebruik van fietsen.

Technologie helpt een handje

Om vleermuizen op te sporen en te identificeren, gebruiken de ecologen geavanceerde apparatuur zoals batdetectors en warmtebeeldcamera’s. Een batdetector zet het ultrasone geluid dat vleermuizen uitzenden om naar voor mensen hoorbaar geluid. Hierdoor kunnen de ecologen niet alleen de aanwezigheid van vleermuizen vaststellen, maar ook bepalen om welke soort het gaat.

Belang van het Soortenmanagementplan

De resultaten van deze inventarisatie worden gebruikt voor het opstellen van een Soortenmanagementplan (SMP). Een goedgekeurd SMP maakt het mogelijk om bouw- en isolatiewerkzaamheden sneller uit te voeren, omdat dan geen aanvullend onderzoek naar de aanwezigheid van de beschermde vleermuizen nodig is. Dit bespaart tijd en kosten bij toekomstige projecten, terwijl de vleermuizenpopulatie beschermd blijft. Met dit onderzoek dragen we bij aan zowel de bescherming van natuurwaarden, als de efficiënte voortgang van bouwprojecten.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/ecologen-inventariseren-vleermuizen