Ga naar de inhoud

Deel idee of ervaring op brede terrein sociaal domein

vrijdag 30 augustus 2024

Vrijdag 6 september staat in het teken van het verzamelen van allerlei meningen, ideeën en standpunten over voorzieningen in de gemeente Brummen die vallen onder het begrip sociaal domein. In onze opdracht bereidt het adviesbureau Berenschot namelijk een visie op de sociale basis én een brede integrale kadernota over het sociale domein voor. Op vrijdag 6 september zijn er twee inloopmomenten (in zowel Brummen als Eerbeek). Ook vinden er die dag op uiteenlopende locaties in onze gemeente straatinterviews plaats. Dit alles met als doel om reacties over dit belangrijke onderwerp van inwoners te verzamelen. 

Op 6 september zijn de medewerkers van Berenschot van 10.00 tot 11.30 uur aanwezig in de raadzaal van het gemeentehuis in Brummen. En in de middag staan ze graag inwoners te woord in het gebouw van WerkFit Brummen aan de Kollergang 14 in Eerbeek. Dit van 14.00 tot 15.30 uur. Iedereen kan vrijblijvend binnenlopen en onder genot van een kopje koffie of thee zijn of haar ideeën, wensen en ervaringen delen.

Waarom een visie? 

Inwoners kunnen bij de gemeente terecht met allerlei hulpvragen: voor jeugdhulp, voor ondersteuning bij mantelzorg of voor woningaanpassingen. Wij denken dus regelmatig na hoe we deze hulp organiseren. Dit willen we nu goed vastleggen in twee documenten: een kadernota sociaal domein en een visie op de sociale basis. Het bureau Berenschot is gevraagd hierbij te helpen. Naast interviews met allerlei deskundigen, vertegenwoordigers van organisaties en ook vertegenwoordigers van wijk- en dorpsraden, inwonerscollectief Brummen Gezond en de Maatschappelijke Adviesraad, willen we ook individuele inwoners de gelegenheid bieden hierover mee te praten. 

Uw mening of ervaring helpt...

We willen daarom graag weten wat u als inwoner belangrijk vindt. Wat heeft u, uw gezin of uw buurt bijvoorbeeld nodig om mee te kunnen doen en een prettig leven te hebben in Brummen? Welke ideeën heeft u om eenzaamheid tegen te gaan? Hoe wilt u dat de gemeente mensen met schulden helpt? Waar loopt u tegenaan bij het opvoeden van kinderen? Wat is er nodig om optimaal gebruik te kunnen maken van sport- of cultuurvoorzieningen? En heeft u misschien al eerdere ervaringen met de gemeente? Over al deze uiteenlopende zaken gaan de medewerkers van Berenschot graag met u in gesprek.

Hoe?

Uw ideeën kenbaar maken kan tijdens de twee inloopsessies op vrijdag 6 september. Maar ook gaan de medewerkers op 6 september in de gemeente de straat op om mensen over dit onderwerp aan te spreken en te interviewen. Mogelijk komt u hen tegen bij supermarkten, bibliotheek, zwembad of sport-vereniging. Een andere mogelijkheid om uw inbreng te geven is per e-mail. Mail uw naam en contactgegevens naar m.ramdin@berenschot.nl. U ontvangt dan een aantal vragen in uw mailbox die vergelijkbaar zijn aan de vragen die worden gesteld tijdens de inloopsessie of bij de straatinterviews. U kunt uw reactie dan uiterlijk 30 september 2024 naar Berenschot toesturen. 

Noodzaak

In de gemeente zijn er al diverse visies en uiteenlopende voorzieningen op het brede gebied van zorg, welzijn, sport, werk, inkomen en jeugdhulp. In het landelijke ‘Gezond en Actief Leven Akkoord’ hebben alle gemeenten de opdracht gekregen een nieuwe visie op de sociale basis te maken. Ook vindt het gemeentebestuur het belangrijk om goed in beeld te krijgen welke algemene voorzieningen er zijn en welke regels (kaders) daarvoor zouden moeten gelden. Bedoeling is dat eind dit jaar deze documenten gereed zijn zodat het gemeentebestuur hierover een besluit kan vormen. 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/deel-idee-of-ervaring-op-brede-terrein-sociaal-domein