Ga naar de inhoud

Alex van Hedel: "Op naar een ander knalfeest"

donderdag 16 januari 2020

Een nieuw jaar, een vernieuwd college van B&W, een nieuw experiment. Op ‘de Buitenplaats’ belicht een collegelid regelmatig een onderwerp. Dat hoeft niet direct een inhoudelijk onderwerp te zijn dat op de vergadertafel ligt. Het kan ook een actualiteit zijn, die we van een afstandje (op de buitenplaats) belichten.

Laat ik deze eerste bijdrage beginnen om diegenen die ik nog niet persoonlijk de hand heb kunnen drukken een voorspoedig 2020 in onze mooie gemeente toe te wensen! 

De jaarwisseling is achter de rug. In Nederland is opnieuw discussie ontstaan over vuurwerk. Naar mijn mening een uit de hand gelopen traditie, helaas. De enige remedie is een landelijk vuurwerkverbod. Het kabinet neigt daar inmiddels naar.

Waarom geen lokaal vuurwerkverbod? De gemeenteraad beslist daar over, niet ik. Mocht de gemeenteraad van Brummen daartoe overgaan, dan lijkt mij dit moeilijk te handhaven door de politie. De politie kampt met tekort op de arbeidsmarkt en vergrijzing. Ook gaat meer aandacht uit naar drugsproblematiek en wapenbezit, het beschermen van de rechterlijke macht, bestrijding van terrorisme en het geleiden van het steeds drukker wordende verkeer. Een lokaal vuurwerkverbod kan alleen het afsteken verbieden, maar niet het verkopen of kopen van vuurwerk. Een aanpassing van het landelijk geldende ‘Vuurwerkbesluit’ door de Tweede Kamer kan dat wel. Bijvoorbeeld door het verkopen en kopen van knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden.

Maar het belangrijkst vind ik dat we samen vinden dat het afsteken van gevaarlijk en hinderlijk vuurwerk, het belagen van hulpverleners en brandstichting tijdens de jaarwisseling niet meer kan. Mens, dier en natuur hebben hier overmatig last van.

Laten we de jaarwisseling weer gaan gebruiken om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Zonder persoonlijk leed en schade. Tijdens mijn nieuwjaarstoespraak riep ik jongeren op om samen met mij een feest te organiseren tijdens de jaarwisseling 2020/2021. De eerste enthousiaste reacties hebben we al ontvangen via mailadres bijeenkomsten@brummen.nl. We proberen om met 25 jongeren uit onze gemeente dit ‘knalfeest’ te organiseren. En daarbij gaan we het gesprek zeker niet vermijden hoe onze lokale democratie werkt. Vooral ook uit het oogpunt van jongeren!  
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht?cHash=954fab1957229f04c7e0c16b2acc1928&tx_news_pi1%5Bnews%5D=1014